Ce se intampla daca iei medicamente atunci cand ramai gravida. "Multe femei sunt speriate"
Unde incepe viata? In trompele uterine este informatia tehnica primita de la medicii specialisti. Spectacolul fascinant debuteaza cu o scanteie de cateva secunde.
Fecundarea: daca intarzie sa apara, mai ales la varsta tanara, mergeti la control. Nu cautati alte scuze, indiferent de natura, si nu va lasati pe mana...timpului. Situatia nu se va rezolva,
Nicoleta Eftimiu: “Am fost la multi medici pentru ca ne doream mult lucrul asta, i-am numarat, au fost 11 medici cei mai buni si de aici si din Austria, i-am luat pe toti la rind. Nu exista nicio problema medicala evidenta nici la mine nici la sotul meu. Infertilitatea nu e boala doar fizica, tine foarte mult de cum te pozitionezi tu fata de problema asta, cit de stresanta poate sa fie
Nicoleta Eftimiu a primit de tanara un verdict dur. Mai multi ginecologi i-au spus ca nu poate avea copii. Iar asta fara sa fi identificat cauza. A ajuns, intamplator, la un specialist in infertilitate.
Nicoleta Eftimiu: “A stiut foarte bine cum sa ma motiveze sa continui drumul si cum, in final sa obtinem un rezulta pozitiv. Rezultatul a aparut de la prima fertilizare, eram in vacanta in Tenerife, macar sa ma prinda vestea intr-un loc frumos, sa nu fiu atit de trista. Am fost in Tenerife la spital, am intilnit un doctor roman si l-am rugat sa imi dea rezultatul cit mai repede posibil - rezultatul era pozitiv”.
Lara Stefania are acum sapte luni. A venit pe lume pentru ca mama sa a primit, intr-un final, un verdict ce i-a permis sa gaseasca solutii. Materialul genetic era insuficient, in cazul ei.
In urma cu 40 de ani, insa infertilitatea era de cauza necunoscuta. Medicina a inceput sa studieze aceasta conditie destul de tarziu. Totusi, in prezent, 95% dintre cuplurile cu probleme au sansa sa primeasca un diagnostic. Cel mai important pas spre obtinerea sarcinii.
Doctor Andreas Vytoulkas, medic specialist infertilitate: “Nu trebuie cineva sa isi bata capul ce trebuie sa faca. Regula spune clar - am un an contact neprotejat si nu am sarcina, merg la doctor medic specialist de infertilitate. Atat, restul e treaba medicului sa dea un diagnostic corect si complet.”
Cazurile nu seamana, desi viata urmeaza aceleasi reguli. Dupa fiecare contact intim, 300 de milioane de spermatozoizi inainteaza spre uter. Nu toti ajung la destinatie. In uter, de exemplu, sunt atacati de celulelele sistemului imunitar ale femeii. Supravietuitorii se indreapta spre trompa uterina, pentru intalnirea cu ovulul.
Dupa contopire, celula isi blocheaza stratul exterior. Un mecanism important, care asigura fecundarea ovulului de catre un singur spermatozoid. Din trompele uterine, embrionul astfel format va migra spre uter. Ii ia cateva ore, timp in care se hraneste singur si e complet independent de mama.
Doctor Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: “De aceea medicatia luata in timp ce s-a fecundat nu-l va afecta, femeile sunt speriate ca au luat in acel moment medicamente care nu se iau in sarcina. Dar legatura lui cu mama se produce cam la 24 de ore de la fecundatie”.
Pentru fertilizarea in laborator, se reproduc intocmai conditiile din trompa uterina. Iar in ziua a treia sau a cincea dupa fecundare, embrionul este transplantat in uterul mamei. O procedura nedureroasa.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, medicamente, infertilitate, sex, relatii, protectie, varsta, viata sexuala,
Dată publicare:
16-10-2015 14:13