Ce se intampla daca bei alcool in timpul sarcinii. Oamenii de stiinta trag semnalul de alarma
Expertii de top din Marea Britanie sunt de parere ca producatorii de alcool trebuie sa emita avertismente mai puternice pentru femeile insarcinate.
Sir Al Aynsley-Green, profesor in sanatatea copiilor University College London, sustine ca femeile insarcinate nu sunt intotdeauna constiente de raul pe care il pot provoca copiilor chiar inainte de nastere si ca marii producatori de alcool trebuie sa traga semnale de alarma pe etichetele lor.
Sindromul alcoolismului fetal (SAF) este o conditie care afecteaza copiii ale caror mame au baut in timpul sarcinii.
"Expunerea la alcool inainte de nastere este una dintre cele mai importante cauze de leziuni ale creierului, tulburari de invatare si de comportament, inclinatie spre criminalitate”, explica ea.
Consumul de alcool in timpul sarcinii afecteaza pana la unul din fiecare 100 de sugari si foarte greu de diagnosticat.
Unii copii vor avea trasaturi faciale anormale, cu cap mic si fata plata, vor fi mai scunzi, insa cei mai multi vor avea leziuni cerebrale care vor deveni vizibile abia dupa ce cresc mari si merg la scoala.
Un alt specialist, profesorul Bill Philips, specializat in acest sindrom, sustine ca alcoolul consumat in timpul sarcinii va afecta toate aspectele vietii copilului.
“Alcoolul afecteaza chipul copilului daca este consumat in exces in primul trimestru de sarcina, insa poate afecta creierul in orice moment al sacinii. Bauturile alcoolice fac creierul mai impulsiv, mai incapabil sa se concentreze, sa planifice un comportament pe termen lung”.
Astfel, copiii care sufera de sindromul alcoolismului fetal nu se vor gandi prea mult la consecinte, nu vor avea maturitate emotionala si vor avea dificultati in a-si administra timpul si banii.