Ce se întâmplă cu copiii, atunci când părinții îi amenință că nu mai vine Moș Crăciun
Numărăm zilele până la venirea lui Moş Crăciun și le vorbim părinţilor, despre o componentă a magiei. Una foarte reală, de altfel: educaţia financiară timpurie.
Nu se predă la şcoală şi nici la grădiniţă, iar asta se vede: un studiu multicultural spune că românii nu conştientizează importanța implicării celor mici în deciziile care privesc bugetul familei.
Prima lecţie financiară după ce copilul învață câteva calcule? Ajutaţi-l să lege numerele de lucrurile care i se întâmplă. Mergeţi la cumpărături? Facem împreună listă!
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Adina Dumitrescu, psiholog: „Hai să facem amândoi lista. Eu cu foaia mea, el cu foaie lui. El devine partenerul nostru, putem să îi arătăm şi bancnotele.”
Ulterior puteţi să îi spuneţi că banii nu sunt un scop, ci doar un mijloc. Explicaţi-i banii! Avem nevoia financiare – adică utilităţi de plată, mâncare, vizite la medic.
Şi o altă mare categorie – dorințe financiare. Mai exact, distracţii, vacanţe, jucării. Pentru copiii mai mari puteţi chiar să faceţi tabele cu cele două categorii.
În plus, în fiecare lună facem o mică economie. De fapt, în jurul acestia bricolăm şi nevoile şi dorinţele financiare. Este exerciţiul financiar corect care durează toată viaţa. Şi care îi dă copilului încredere.
Adina Dumitrescu, psiholog: „Am văzut nişte pantofi roşii şi aşa de mult mi-au plăcut.”
Reporter: „Și ce-ai făcut?”
Adina Dumitrescu: „Mă întreabă, probabil. Mi-am numărat banii şi m-am gândit să aştept până când voi avea bani.”
Când vine Moş Crăciun, nu amestecaţi povestea cu ameninţările: „Dacă nu eşti cuminte, numai vine moşul ăla!’’
Nicoleta Burlacu, psiholog: „Dacă un adult îşi doreşte un cadou, oricare ar fi el. Eu oricum primesc şi nu mă evaluează nimeni după cum am fost de cuminte. Noi bulversăm copilul, el oricum va primi cadou de Crăciun. Ameninţarea nu îşi are sensul în preajma sărbătorilor!”
Pentru că e doar stres şi nu o măsură prin care îl disciplinaţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!