"Pericolele" care se ascund in apa din piscine. 20% dintre americani au recunoscut ca urineaza in bazinul de inot

Ultima actualizare: 04-07-2015 07:31

Toate piscinele din Romania vor fi controlate cat tine sezonul estival.

Fie ca sunt acoperite sau in aer liber, inspectorii vor verifica temeinic calitatea apei de scaldat, in conditiile in care nu toata lumea respecta normele de igiena. In Statele Unite, de pilda, un american din cinci recunoaste ca urineaza in bazinul de inot.

Tocmai de aceea, specialistii americani au precizat ca NU clorul irita ochii si pielea, ci compusii care rezulta in urma amestecului dintre fluidele corporale si clor. Teorie confirmata de altfel si de specialistii nostri.

Specialistii americani avertizeaza asupra pericolelor la care se pot expune cei care se scalda in piscine neingrijite unde amestecul dintre clorul din apa si fluidele corporale poate fi extrem de iritant pentru piele si ochi.

Teoria e confirmata si de autoritatile sanitare de la noi, mai ales in cazul bazinelor acoperite.

Liliana Neagu, Institutul Național de Sanatate Publica: “Pot provoca iritatii ale pielii in contact prelungit, dar va dati seama ca ureea eliminata din urina nu poate fi in cantitate foarte mare.”

Potrivit ghidului Institului National de Sanatate Publica, clorul din apa reactioneaza cu substantele organice din urina si transpiratie formand "clor legat" in special cloramina si trihalometani cu un miros intens, cunoscut sub denumirea de "mirosul de piscina".

Dr. Ioan Domahidi, Centrul de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar: “E si substanta organica care deja activeaza clorul si actioneaza asupra ochilor, ca sunt mai sensibili”.

Dezbaterea e pe prima pagina si peste ocean unde un american din cinci recunoaste ca urineaza in piscina. Tocmai de aceea, in fiecare sala de inot au fost transmise reguli clare.

Conform autoritatilor sanitare americane, chiar si piscinele igienizate va pot imbolnavi daca nu faceti ceea ce trebuie. Astfel, este foarte important sa nu intrati in piscina daca aveti probleme cu stomacul, sa faceti dus timp de un minut inainte de a intra in apa, sa nu va faceti nevoile in ea si, mai ales, sa nu inghititi apa.

Revenind la noi, putini cunosc regulile. La o piscina din Capitala, o instalatie automatizata filtreaza apa 24 de ore din 24.

Teodor Demetria, director sportiv: "Clorul si ph-ul se adauga in functie de consumul de apa si de cate persoane intra in piscina, la fel instalatia de automatizare o completeaza, astfel incat sa ramana in parametri normali. Apa o schimbam, fiind o piscina sezoniera, doar inainte de a incepe si dupa ce terminam sezonul".

Si cum de calitatea apei depinde sanatatea celor care se imbaiaza, de maine inspectorii sanitari vor verifica in intreaga tara piscinele si bazinele de inot. Anul trecut, de pilda, din peste 600 de probe de apa verificate in toata tara, 14 % au fost neconforme, fie pentru ca aveau prea mult clor, fie prea multi germeni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO