Ce sanse au femeile care au trecut printr-un tratament oncologic sa ramana insarcinate
Este posibila sarcina dupa un tratamentul cancerului? Raspunsul este afirmativ, spun medicii, dar in anumite conditii. Aflam care sunt acestea de la specialistii invitati astazi la "Ce se intampla, doctore?"
Cresteti-va sansele de a avea copii, chiar daca trebuie sa treceti printr-un tratament agresiv precum chimioterapia. Recoltarea de ovocite inaintea terapiei poate fi solutia in cazul persoanelor diagnosticate cu afectiuni maligne la varste tinere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O data primit avizul specialistului, sarcina poate fi obtinuta cu ajutorul tehnologiei moderne.
Afectiunile maligne apar mai ales dupa varsta a doua. Insa 12% dintre cazuri se diagnosticheaza la varste tinere, in perioada fertila. De aceea, se impune o discutie cu ginecologul, daca va doriti copii. Motivul?
"Chimioterapeuticele, mai toate, inhiba proliferarea celulara, celula care prolifereaza cel mai rapid, adica celula canceroasa cu predilectie, este distrusa, dar din pacate distrugerea nu e selectiva, ci se distrug si alte tesuturi", a declarat dr. Ioan Stoian.
Sunt astfel distruse si celulele reproducatoare, atat spermatozoizii cat si ovocitele. In cazul barbatilor, sperma se poate recolta si crioprezerva inainte de tratamentele oncologice. Si la femei pot fi conservate ovocitele. Dar, dupa decongelare, cele mai multe celule mor. Studiile au aratat ca cea mai mare rata de supravietuire o au embrionii conservati.
"O alta situatie in care boala e putin avansata, chiar daca este situata la nivelul colul uterin sau la nivelul unuia dintre ovare, se poate face un tratament oncologic, dar conservator care sa permita ulterior o sarcina, lucrul acesta e posibil", sustine medicul Alexandru Blidaru.
Daca se impune extirparea intregului aparat reproducator, exista inca posibilitatea obtinerii unei sarcini, cu ajutorul unei mame surogat.
Intre tratamentele oncologice si pana la sarcina se impune un interval de 5 ani. Frecvent, in cazul femeilor care au incheiat cu bine un tratament oncologic apare o intrebare. Oare sarcina va duce la reaparitia cancerului din cauza hormonilor?
"Din datele care sunt pana acum nu s-a observat un risc semnificativ de evolutie nefavorabila la aceste femei".
Asadar, cu supraveghere atenta, sarcina poate fi posibila.