Operatia de cancer mamar, o trauma psihica. Cand poate fi realizata interventia de reconstructie
Operatia de cancer mamar este o trauma. Iar pe langa diagnostic apare si problema estetica. Insa aceasta poate fi rezolvata chiar in timpul interventiei.
Interventiile de la nivelul sanilor pot fi adevarate traume psihice pentru paciente. Aceasta mai ales daca e vorba despre extirparea unor tumori maligne sau a intregii glande mamare.
Insa chiar in timpul operatiei, reconstructia sanului poate rezolva problema estetica.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
O ecografie mamara anual, pana la 40 de ani, apoi investigatii regulate de tipul mamografiilor -iata ce recomanda toti specialistii. De ce aceste precautii? Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer in randul femeilor.
Dr. Adiana Rambu, medic primar medicina nucleara: "Daca avem o suspiciune, urmatoarea investigatie pe care pacienta ar trebui sa o faca este un RMN de san, obligatoriu cu substanta de contrast".
In timpul ecografiei mamare, la persoanele tinere se investigheaza si zona axilara. Aici exista intre 22 si 26 de glanglioni.
Dr. Adiana Rambu, medic primar medicina nucleara: "In clipa in care avem o situatie oncologica, adica o formatiune tumorala care poate poate fi un cancer, aceste structuri ganglionare isi modifica forma si structura".
Investigatiile regulate va pot salva viata. Daca aveti deja o formatiune maligna si acesta nu este avansata, medicii recomanda interventia chirgicala. Dar sanul se poate pastra. Vor ramane cel mult doua cicatrice de mici dimensiuni.
Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica: "Exista situatii in care, cu ocazia inteventiei chirugicale pentru cancerul mamar, se pot rezolva sau atenua modificari anterioare ale sanilor, adica persoane cu ptoza mamara, adica cu sanii lasati, cu sanii prea mari. In aceste cazuri se poate face tratamentul pentru cancerul mamar si, in acelasi timp, se poate miscsoara sau opera sanul bolnav si se poate face operatie de simetrizare pentru sanul celalalt"
In multe situatii, medicii apeleaza la tehnica ganglionul santinela. Astfel, se detecteaza primul ganglion axilar care reactioneaza in prezenta cancerului. Iar de cele mai multe ori nu va fi nevoie de extirpari masive in zona axilara. Astfel, se reduce riscul de edem al sanului sau al bratului. Daca se impune insa extirparea sanului, chirurgul informeaza pacienta ca e posibila reconstructia mamara. Aceasta se poate face in timpul operatiei sau ulterior acesteia.
Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica: "Daca e vorba de o interventie, fie imediat, fie la distanta, plasam incizia pe care o facem pentru operatia pentru cancer mamar in asa fel incat sa fie putin vizibila. Inseamna conservarea nu a sanului, pentru ca l-am extirpat, dar conservarea tegumentelor sanului, aureolei si mamelonului si, dupa ce am realizat invterventia oncologica, putem face intenvetia estica imediat si cel mai des cu implant mamar".
In locul implantului se poate folosi si tesutul propriu al pacientei.
Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirorgie oncologica: "Sunt tehnici ceva mai laborioase, cu riscuri ceva mai mari si fragmentul de tegument, de muschi, de grasime, adica asa zisa zona donoare, in acea zona vom avea o cicatrice sau o zona usor deformata".
Aceste tehnici se fac si in Romania de 15 ani.