Ce înseamnă pierderea proteinelor prin urină. Avertismentul medicilor
Prea multe proteine în urină. Situația e arătată de un banal examen de urină.
Pierderea proteinelor prin urină înseamnă că rinichiul suferă de multă vreme.
Un hipertensiv netratat nu poate să elimine, în mod normal, sarea din interiorul organismului.
Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „Dacă rinichiul nu mai elimină sarea cum trebuie, atunci acea sare rămâne în organism. Sarea atrage apă. Odată ce ai apă în organism, volemia, adică cantitatea de sânge din organism crește și inima. E supusă unui stres mai mare ca să rezolve această cantitate mare.”
Pe de altă parte, sarea conține sodiu și clor. O linguriță de sare, adică doza zilnică permisă, înseamnă o cantitate de sodiu de sub 2 grame. De ce e important ca un hipertensiv să știe de condiția lui și să își autolimiteze sarea zilnică?
Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „Acest sodiu ajunge să intre în peretele vasului, iar odată intrat în peretele vasului, are tendința să țină sodiu în perete și se autoîntreține retenția.”
Diabetul netinut în control, la rândul lui, distruge vasele de sânge. Situația provoacă și ea hipertensiune.
Cele două boli lovesc, simultan, în rinichi.
Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „Pe de altă parte, se mai poate largi filtrul rinichiului și acesta începe să piardă chiar proteine și acest lucru se întâmplă când se asociază cu diabetul.”
Rinichiul pierde proteine anormal. Situația poate duce până la așa-numita acidoză metabolică, o intoxicație care duce la colaps.
Aceasta e și cea care nu lasă un diabetic, spre exemplu, să se vindece normal, după intervenții chiar minore.
Ionuț Leahu, medic implantolog: „Prin faptul că nu își țin glicemia sub control, există un produs chimic care se cheamă corp cetonic. E ca o toxină care intră în toate celulele corpului uman, inclusiv la nivelul vindecării. Celulele nu se mai vindecă, nu se mai vascularizează cum trebuie. Vascularizația periferică, la capăt de linie, e afectată.”
Glicemia trebuie luată o dată pe an. La fel și tensiunea arterială. Ambele boli cronice pot fi ținute sub control, cu ajutorul medicului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!