Ce boli grave pot ascunde sangerarile gingivale. Analizele care va ajuta sa le depistati
Nu ignorati singerarile gingivale! Acestea trebuie sa va aduca obligatoriu la medicul dentist. Daca, in ciuda tratamentelor, sangerarile minore persista, se impun analizele de singe.
Nu ignorati sangerarile gingiei la varsta adulta. Dupa un consult la medicul dentist, ati putea avea nevoie de analize de sange.
Acesta deoarece, uneori, ele pot fi semnul unor boli grave de ficat, rinichi sau de sange.
Alegeri 2024
12:23
Candidații înscriși la alegerile parlamentare pentru Senat. LISTA cu cine candidează în județul tău pentru un post de senator
11:37
Candidat la Senat pe listele S.O.S. România, colaborator cu Securitatea comunistă. Amititeloaie are și pensie specială
10:52
Câți parlamentari are România în 2024. Care este rolul senatorilor și deputaților și de ce e important să votăm la alegeri
10:32
Alegeri parlamentare 2024. Tot ce trebuie să știi despre alegerile din 1 Decembrie
Prima vizita trebuie facuta la medicul dentist, pentru un periaj profesional si pentru detartraj.
Medicul Oleg Gorea: "Sangerarea gingivala poate aparea din diverse motive: tartru, apoi inflamtia gingiei, boala parodontala, inghesuirea dintilor."
Nu ignorati aceste semne nici in cazul copiilor, care rareori se spala corect pe dinti.
Placa bacteriana determina sangerari care insa trec odata cu periajul profesional. Iar la copii care au inghesuiri dentare apare un aspect demn de luat in seama.
Oleg Gorea: "Poate fi sangerare din cauza faptului ca nu exista autocuratarea dintilor si toate resturile alimentare se depun intre dinti, unde nu patrunde periuta."
Aparatele dentare nu se pun doar pentru imbunatatirea aspectului. Acestea pot preveni boala parodontala la tinerete.
Daca igiena orala este mentinuta si sangerarile nu dispar, e obligatoriu sa va faceti analizele uzuale de sange.
Acestea includ hemoleucograma, dar si testele pentru functia renala si cea hepatica. Daca la hemoleucograma se constata modificari, specialistii va indica sa faceti si un frotiu de singe periferic. Pentru pacient inseamna doar o intepatura in deget.
In felul acesta, se pot detecta leucemii in stadii incipiente, cand pot fi tratate.
Horia Bumbea, medic primar hematologie: "Orice sangerare - ca este o sangerare din nas sau o sangerare la periajul bucal - trebuie sa ne alerteze si sa ne conduca catre un cabinet medical, sa facem niste analize de rutina, este bine sa facem aceste analize cand apar primele simptome".
Sangerarile minore pot indica o forma de leucemie acuta, care apare mai frecvent la tineri. Initial, nu da alte simptome si analizele pot fi ignorate.
Insa diagnosticata timpuriu, aceasta forma de leucemie are sansa unei vindecari doar prin medicatie, fara transplant de maduva.
Chiar in lipsa oricaror simptome, analizele uzuale de sange si urina trebuie facute anual, din copilarie. Analizele uzuale sunt decontate de casa de asigurari de sanatate.