Cauza mai putin cunoscuta a starilor de ameteala. Cum se pot destabiliza pietricelele de calciu din urechea interna

Ultimul update: Luni 25 Mai 2015 07:08
Data publicarii: Vineri 22 Mai 2015 08:11
Categorie: CSID

Nu stati deloc bine cu calciul, e prea putin, puteti auzi dupa ce faceti analizele uzuale. Carenta ce poate fi legata si de altceva decat de sistemul osos.

In ureche se gasesc mici particule de carbonat de calciu, care participala la echilibru. De acolo poate pleca starea de ameteala.

In zona ORL totul comunica. Spre exemplu, in interiorul urechii gasim organul care percepe sunetele, iar langa acesta, aparatul vestibular, care asigura echilibrul. O infectie poate destabliza pozitia bipeda.

Elena Latcan, medic primar ORL: "Exista infectie in mastoida, se chema otomastoidita, care este si in apropierea organului echilibrului si atunci pacientul nu mai pote sa stea in picioare."

In interiorul aparatului vestibular se afla otolitii, cristale de calciu care, alaturi de ochi si senzorii de pe suprafata talpilor, dau informatii despre pozitia corpului. Fiind vorba despre niste sfere din calciu, orice perturbare a metabolismului acestui element poate da ameteala.

Ne nastem cu 8 grame de calciu per kilogram corp si ajungem la adolescenta cu nu mai putin de 19. Acest element intra in structura osoasa, musculara, contribuie la coagularea sangelui si la fuctionarea normala a enzimelor din organism. Calciul este fixat de vitamina D.

Ioana Voda, medic primar ORL: "Se pot face dozari de vitamina D ca sa stim daca avem deficiente de vitamina D, care fizeaza calciul si in acesti otoliti. Deficientele de calciu pot destabiliza acesti otoliti."

Daca aveti ameteli, iar analizele de sange nu arata valori normale ale calciului, comunicati aceasta informatie medicului. Ametelile se constata, in special, in aceste situatii.

Ioana Voda, medic primar ORL: "Micarile bruste, daca punem frane bruste se misca si raman destabilizati, daca am facut o miscare brusca, cad unde nu trebuie."

Pietricele din calciu din urechea interna pot fi repuse in pozitie corecta prin procedee mecanice. Sunt manevre facute de medicul ORL. Simultan insa, e nevoie de tratament pentru deficientele de calciu sau vitamina D sistemice.

Analiza care trebuie facuta an de an, pentru evaluarea starii de sanatate. Ce probleme poate depista hemoleucograma
Analiza care trebuie facuta an de an, pentru evaluarea starii de sanatate. Ce probleme poate depista hemoleucograma
dantura
Ce presupune implantul dentar şi care sunt cele mai bune metode pentru pacient
Cum ne dăm seama dacă avem astm. Tratamentele recomandate de specialiști
Suptul degetului și suzeta, benefice pentru bebeluși. Ce au descoperit specialiștii
Cum ajută înotul în sarcină și ce exerciții trebuie evitate
Ce mănâncă Jorje înainte de concerte și cum se meține în formă: “Orice exces te dezechilibrează”
Ce beneficii au cei care consumă lapte de măgăriță, singurul care poate fi băut crud
router WI-FI
Ce trebuie să faceți dacă aveți un router WI-FI acasă. Avertismentul medicilor despre radiații