Cat de toxici pot fi cozonacii din magazine. Copiii, cei mai expusi la aditivii din aceste produse

×
Codul embed a fost copiat

In brutariile traditionale si acasa, nu avem dubii cum se face cozonacul: amestecam faina cu lapte si oua proaspete, punem zahar, cacao si nuci dupa gust. Aluatul se framanta, se odihneste si prinde apoi viata, toropit la cuptor.

La fel de bine se prezinta insa si cand e facut in comert. Diferenta este ca suntem pacaliti de lecitina, praf de oua, arome de vanilie, sare de lamaie - esteri, mono-esteri si gliceride. Produsul final miroase bine si are gust bun. Cate de recomandat este pentru consum? Facem imediat comparatia nutritionala!

Un cozonac proaspat, frumos colorat in galben. Il luati de la supermarket…. Galbenul se numeste tratrazina sau E 102. E cel mai toxic dintre toti aditivii de piata. Pe cei mici in special e recomandat sa ii feriti de expuneri. In copilarie, acest agresor perturba sistemul imun, deoarece cei mici nu au sistemele enzimatice suficient dezvoltate, astfel ca este si mai toxic.

Am mers intr-o brutarie. De o parte si de alta a mesei punem un expert in industria alimentara si un brutar care exclude orice ingredient chimic.

Conf. dr. ing. Alina Simion, Facultatea de chimie aplicata: “Noi ne gindim, ca si nespecialisti ca ouale au rolul de ingredient si contribuie la gust. Cel mai important rol au oualelor este acela de a fi fi sursa de lecitina”.

Citește și
studenti paste
Inainte de vacanta de Paste, studentii din Sibiu au inrosit oua si au facut cozonaci si gogosi. "E ca in familie"

Lecitina leaga toate ingredientele. O gasim, in mod natural, in galbenus. O fabrica sintetic toata industria alimentara si o numeste emulgator. Alaturi de ea, gasim inca 7 clase de emulgatori. Toate se gasesc in… cozonac. Ei prelungesc durata la raft a produsului.

Un an frumos ambalat tine un cozonac pe care il luati acum din supermarket. Mizam si zaharuri. Zaharul atrage apa si cristalizeaza, asa ca prajiturile industriale vin cu un amestec de siropuri din fructoza, glucoza, amidon. Efectul lor asupra pancreasului e acelasi. Il forteaza. Totusi, sunt zaharuri naturale. In umplutura insa puteti gasi indulcitori: zaharina, acesulfam, aspartam, ciclamat, sucraloza. Creierul simte dulce, pancreasul nu. E stimulat degeaba si astel se inflameaza. Zaharul e deci mai putin periculos decit…. indulcitorii.

Multi dintre acesti aditivi aupotential toxic ridicat. Cu toate acestea, intr-un produs, fiecare aditiv e in doze de 100 de ori mai mici decit doza toxica. Dar nu va calculeaza nimeni citi aditivi luati intr-o zi de sarbatoare. Din tot ce mincati.

Radu Niculescu vinde cozonaci de casa in care ingredientele sunt 100 % naturale. Fabrica inclusiv zahar vanilat. Acesta contine interiorul unei pastai de vanilie si zahar. Pliculetul de zahar vanilinat este un produs 100% sintetic.

Asadar cozonac ca la mama acasa contine faina - creste inclusiv cu faina integrala - maia, lapte, galbenus de ou, zahar, nuca si ceva cacao. Dureaza mult si costa la fel. Termen de valabilitate - 3 zile.

Articol recomandat de sport.ro
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Citește și...
Colegiu din Ploiesti transformat in cofetarie, de Mos Nicolae. Elevii au vandut prajituri pentru a ajuta familii nevoiase
Colegiu din Ploiesti transformat in cofetarie, de Mos Nicolae. Elevii au vandut prajituri pentru a ajuta familii nevoiase

De Mos Nicolae, un Colegiu din Ploiesti s-a transformat intr-o imensa cofetarie. Clasele s-au umplut de prajituri, fursecuri, cozonaci si placinte preparate chiar de elevi.

Inainte de vacanta de Paste, studentii din Sibiu au inrosit oua si au facut cozonaci si gogosi.
Inainte de vacanta de Paste, studentii din Sibiu au inrosit oua si au facut cozonaci si gogosi. "E ca in familie"

Pastele a venit putin mai devreme pentru niste tineri din Sibiu. Studentii facultatii Lucian Blaga, din oras, s-au strans in numar mare si au organizat o adevarata petrecere "de iepuras".

Castigatorii si invinsii unui Revelion petrecut de romani acasa. S-au vandut 7,8 mil. de cozonaci si 50 mil. litri de vin
Castigatorii si invinsii unui Revelion petrecut de romani acasa. S-au vandut 7,8 mil. de cozonaci si 50 mil. litri de vin

Revelionul petrecut acasa de cei mai multi dintre noi a crescut incasarile comerciantilor si le-a scazut, pe cele ale agentilor de turism.

Recomandări
Liderii PSD, PNL și UDMR au reluat negocierile pentru formarea unui Guvern fără USR. Stănescu: ”Da, rămâne premier Ciolacu”
Liderii PSD, PNL și UDMR au reluat negocierile pentru formarea unui Guvern fără USR. Stănescu: ”Da, rămâne premier Ciolacu”

Liderii PSD, PNL și UDMR au decis să reia discuțiile, sâmbătă, fără USR. Potrivit unor surse social-democrate, duminică seara și luni vor avea loc consultări politice la Palatul Cotroceni, pentru rezolvarea crizei guvernamentale.

VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție
VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție

Imaginile difuzate de postul german de televiziune MDR au arătat momentul în care presupusul atacator de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliția germană.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..