Cât de periculos e, de fapt, mustul. Poate conţine 8% alcool şi 30% zahăr


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 28 Septembrie 2018 15:15
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Vara a muncit îndelung pentru că toamna să ne pună pe mese trei daruri pline de aroma - cana de must, carafa de tulburel şi paharul cu vin nou, pe care francezii îl numesc "beaujolais".

Mustul este un suc stors din struguri; conţine apă, săruri minerale, vitamine şi zahăr natural, adică fructoza. Este, de fapt, prima parte din procesul de producţie a vinului. Se potriveşte degustării la faţa locului, lângă teascul care zdrobeşte ciorchinii. Dar şi unei ocazii selecte, turnat în cana de lut în faţa celor care îi ştiu din copilărie gustul, dar şi efectele... învolburate.

Marilena Ardelean, autor, specialist în enogastronomie: „Cu cât stă mai mult mustul, fie chiar şi câteva ore, poate fi de-a dreptul dăunător. Dacă fermentarea a început, pentru un adult nu este neapărat o problemă pentru că alcoolul nu depăşeşte 8 volum alcoolic, pentru un copil este de-a dreptul dăunător. Aşadar, atenţie la copii şi atenţie la diabetici, pentru că conţinutul de zahăr este foarte ridicat. Putem ajunge la 220-280 grame pe litrul de must. 20-30 la sută din băutura este de fapt zahăr!”

Are aşadar enorm de multe calorii. Un pahar mic echivalează, ca energie, cu un kilogram de struguri. Aşadar, cei care sunt la dietă ar trebui doar să îl deguste.

De mare importanţă în evoluţia strugurilor de la bobiţe la maturitatea din sticle este etapa de tranziţie, numită şi "tulburel". E ca buzduganul căpcăunului din poveste, pe care îl aruncă să-şi anunţe venirea şi să o atenţioneze pe căpcăună să pună ciorba pe foc. Tulburelul nu are acelaşi efect de intoxicare ca vinul, având conţinut mai mic de alcool. Dar tocmai din acest motiv tulburelul se bea mai mult şi mai repede, nu ca vinul, ci ca berea, iar în final cantitatea de alcool intrată în organism devine mai mare.

Tulburelul e contraidicat celor cu afecţiuni gastrice şi cu boli de ficat. Structura instabilă chimic face ravagii, într-un organism cu antecedente în consumul de alcool.

Cu vinul nou trecem deja într-o altă categorie. Nu mai vorbim de băuturi făcute în gospodărie, ci de licori rafinate pentru care francezii şi italienii au reglementări stricte.

Marilena Ardelean, autor, specialist în enogastronomie: „Vino novello sau beaujolais sau vinul nou, care trebuie consumat în maxim 6 luni după ce a fost produs, se obţine diferit faţă de vinurile care urmează să fie măturate sau învechite sau măturate în timp. Este un vin proaspăt, care se pretează în mod deosebit la trecerea dintre vara şi toamna. Începem să consumăm carne din nou, după multe salate şi supe reci... începem să ne încărcăm cu carbohidraţi şi să ne încărcăm pentru anotimpul rece. Cu un vin proaspăt parcă merge mai bine treaba.

Indiferent dacă preferaţi o toamnă răsfăţată cu must dulce, dacă vă încumetaţi la tulburel sau alegeţi fineţea vinului nou, rămâneţi în gardă... nicio licoare nu trebuie lăsată să îl controleze pe cel care o consumă. Niciun doctor nu vă poate trasa o limită de siguranţă. Şi vorbind strict de vin, niciun studiu nu demonstrat clar că un pahar pe zi chiar e ultil sănătăţii... pentru că beneficiile nu au fost verificate după un interval mai lung, adică 30-40 de ani.