Cât de nociv este un fum de țigară. Sfaturile medicilor


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2020 09:06
Data publicarii: Marti 04 Februarie 2020 08:13
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Cele mai noi device-uri sunt concepute pentru mintea deshisă a adolescenților. Un public important pentru tehnologie.

Din păcate, tehnologie avem și la o banală țigară, iar aceasta mărește dependența psihologică față de un viciu, care începe devreme: între 12 și 18 ani.

Bogdana Bursuc, psiholog: „Adolescenții pot avea experiența asta: „Am fumat o țigară că am avut teză, am fost stresat și nu îmi mai trebuie” sau „Fumez în fiecare zi la școală, dar în weekend nu fumez.” Ei, din aceste experiențe, formulează mesajul că de fapt pot controla fumatul și nu sunt dependenți și că cei care nu se pot lăsa de fumat, repectiv părinții, sunt niște fraieri.”

În funcție de bagajul genetic, dependența de o substanță se instalează ușor sau într-un timp mai lung. Indiferent de timp, adolescentul trage concluzia că poate controla țigara și fiecare copil ar trebui să știe că, în mod normal, în creier apare iluzia controlului.

Bogdana Bursuc, psiholog: „Noile instrumente de fumat vin cu discursul că sunt mai puțin nocive biologic, dar ce e important de știut, din punct de vedere psihologic, acest device-uri nu fac altceva decât să mențină dependența psihologică și să crească atractivitatea pentru consumul de nicotină.”

Din punct ce vedere psihologic, fumatul e periculos pentru că devine dependență, iar dependența este o boală psihică, întâlnită în manual.

Ne uităm și biologic spre un organism în creștere, adolescentul. Un fum de țigară determină și apoi menține inflamația în toate celulele organismului.

Mihai Craiu, medic primar pediatru: „Va determina un răspuns al organismului nostru și al căilor aeriene, care își dorește să recicleze aceste substanțe care s-au depus în căile aeriene mici. Fenomenele de reciclare au nevoie de energie, deci este un proces. Imaginați-vă o fabrică care reciclează deșeuri. Trebuie să ardă ceva. De asta depunem masă particulată cu sau fără componente toxice.”

Fenomentul determină remodelarea aparatului respirator. Aceasta e o condiție care se leagă de toate bolile grave de plămân, iar în privința vaselor de sânge este condiția care determină ateroscleroza la vârste mici.

Un adolescent care fumează nu are nevoie de interdicții, ci de psiholog. E singurul ajutor pe termen lung.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cât de ușor este de fapt să ne lăsăm de fumat. Ce spun specialiștii
Cum afectează fumatul cavitatea bucală. Riscurile la care sunteți supuși
De ce ne doare capul când mestecăm alimente tari. Explicația specialiștilor