Beneficiile testului Doppler, care da indicatii despre arterele gatului. Cand se impune o astfel de consultatie

26-02-2015 08:37


doppler

Ecografia vaselor carotide de la nivelul gatului este o investigatie care da indicatii despre starea arterelor dumneavoastra. Spre deosebire de celelalte ecografii, testul Doppler ofera informatii si despre cum circula sangele.
 

Razboiul din Vietman a dat medicilor cele mai suprinzatoare informatii despre boala denumita atero-scleroza. La acea vreme, soldatii poli-traumatizati au fost evaluati minutios. In cazul celor foarte tineri s-au descoperit depozite formate pe artere, vasele care transporta sange oxigenat de la inima spre fiecare celula din corp. Din acea perioada, exista asadar dovezi ca boala nu incepe la varsta a doua, ci din copilarie.

"Deci ce se intampla la nivel arterelor nostre sunt niste depozite de colesterol, lipide, si celule inflamatorii care nu fac altceva decat, in timp, sa modifice lumenul vascular", explica medicul primar de boli interne Anca Tau.

Adica integritatea vasului de sange. Va nasteti cu un bagaj genetic care influenteaza si ritmul de deteriorare al arterelor. De asemenea, se stie ca barbatii au un risc mai mare de a suferi la o varsta tanara de aceasta boala, aflata pe primul loc in topul motivelor mortalitatii.

Exista factori care influenteaza evolutia. Sta in puterea fiecaruia sa ii controleze. Vorbim despre colesterolul rau, fumatul, diabetul zaharat si hipertensiunea.

LDL-colesterol trebuie evaluat anual. Se controleaza din dieta. In mod natural, in organism, i se opune HDL-colesterol, colesterolul bun, care poate fi crescut doar prin miscare.

Fumatul este un alt factor cu care puteti jongla.

"Gudronul din tutun are un efect de sclerozare a vaselor sanguin si de slabire a elasticitatii peretelui vascular si la acestea, la anumiti factori presionali, se pot rupe", explica medicul primar neurochirurg Corneliu Medic.

Daca va incadrati in categoria de risc crecut, ecografia Doppler va ajuta. Facuta de obicei pe arterele de la gat, vede atat peretele vascular cat si fluxul de sange. Iar daca medicul descopera deja leziuni, riscul acestora poate fi evaluat.

"Placutele aste de aterom pot sa fie stabile, deci stau acolo linistite la locul lor si au un aspect hiperecogen. Riscul la se rupa este foarte mic si sunt placute hipo-ecogene, care au interiorul lor niste hemoragii si care au risc foart mare sa se rupa", explica medicul primar Anca Tau.

Si sa produca astfel accidente vasculare. In acest caz, aveti nevoie de ajutor medical de urgenta. Daca ecografia vede un vas modificat, toate arterele din organism se afla intr-un stadiu de boala. Ateroscleroza nu e localizata, ci prezenta in tot arborele vascular. De aceea prezinta risc vital.

Sursa: Pro TV