Riscurile la care ne supunem atunci cand alegem oja semi-permanenta. De ce pot fi periculoase lampile UV pentru manichiura

25-02-2015 19:46


Recomandari importante de la dermatologi, pentru femeile care prefera lacul de unghii semi-permanent.

Ele trebuie sa foloseasca manusi speciale sau crema, ca sa-si protejeze mainile de radiatiile ultraviolete emise de lampile utilizate la fixarea ojei. Un studiu recent arata ca expunerea repetata la radiatiile ultraviolete artificiale poate duce in timp la aparitia unor suferinte grave ale pielii.

Totul a plecat de la studiul cercetatorilor universitatii Augusta din Georgia, preluat de presa internationala. Acestia au vrut sa vada in ce masura radiatiile ultraviolete de tip A, emise de lampile folosite la uscarea ojei semipermanente, pot afecta pielea.

Dupa ce au testat 17 lampi cu lumina ultravioleta de tip A, specialistii au ajuns la concluzia ca numarul de expuneri considerat periculos difera de la o lampa la alta. Iar rezultatele sunt ingrijoratoare: fiind de ajuns intre 8 si 208 vizite la salon pentru ca pielea sa fie afectata.

"Cu cat te expui mai mult, cu atat creste riscul sa faci cancer de piele", a explicat Kia Parsi, medic.

Studiile i-au pus pe ganduri si pe dermatologii romani.

"S-a dovedit stiintific ca efectul daunator al ultravioletului A in epiderm persita ore in sir dupa ce lumina nu mai e. Cu siguranta in 10-15 ani pielea arata mai batrana cu inca 15-20 ani, decat imbatranirea biologica", a spus Olga Simionescu, dermatolog.

Si cum paza buna trece primejdia rea, unele saloane au introdus deja manusi sau crema.

Pentru ca expunerea sa fie cat mai mica, clientele primesc manusi care protejeaza pielea impotriva radiatiilor UV. Daca nu suportati astfel de manusi exista intodeauna si o crema de protectie solara, pe care ar fi bine sa o aplicati pe piele.

"Am ales sa folosim doar lampi UV pe baza de led, adica emana 40 de wati, fapt care diminueaza timpul de expunere. Pentru fiecare sedinta de manichiura este necesara o expunere intre 15 si 60 de secunde pentru fiecare strat aplicat", a spus Catalina Stoica, manager salon cosmetica.

Reactiile producatorilor au fost prompte inca de la primele controverse. Acestia sustin ca lampile UV de calitate sunt mai putin periculoase decat radiatiile solare care ne afecteaza mainile atunci cand conducem sau vorbim la telefon.

Specialistii Institutului de Sanatate Publica de la noi spun si ei ca expunerea la razele UV e de scurta durata, astfel incat nu poate leza pielea sau unghiile.

Sfaturile dermatologilor trebuie insa luate in serios devreme ce tot Institutul de Sanatate Publica recunoaste ca nu exista reglementari legale pentru lampile UV folosite la manichiura.