Respiratia pe gura pe termen lung creste riscul infectiilor si cariilor dentare. De ce picaturile de nas fac mai mult rau
Nu puteti respira pe nas din cauza infectiilor sau a unei alergii? Respiratia orala va lasa cu garda in jos in fata afectiunilor similare. In aceeasi masura, mareste riscul cariilor dentare.
La varste mici, copiii respira pe nas frecvent din cauza asa-numitilor polipi. Respiratia orala pe perioade lungi predispune la infectii respiratorii repetate. Explicatia este simpla: aerul nu este filtrat de catre nas. In plus, se mentin secretiile nazale abundente.
Reactiile sunt in lant si nu doar la nivelul aparatului respirator.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Copilul nu expectoreaza si inghite si aceste secretii, ajunse in tubul digestiv pot sa scada pofta de mancare sau sa determine si acolo infectii in principal enterocolite, scaune diareice", explica medicul Elena Latcan.
Acesta este un alt mecanism care scade rezistenta la infectii.
Pe de alta parte, respiratia orala in detrimentul celei nazale nu se trateaza cu picaturi de nas vaso-constrictoare. Acestea reprezinta cea mai rapida cale de a ajunge la asa numita rinita atrofica. Uscarea mucoasei nasului, cu alte cuvinte. Nasul se reinfecteaza si perpetueaza infectiile pentru ca nu mai are putere proprie de aparare.
Dupa vizita la medicul ORL, respiratia orala trebuie sa va trimita si la alergolog.
"Uneori apar niste inflamatii ale nasului care determina aceasta transformare a mucoasei in nas si in sinusuri. Pacientul nu poate respira bine pe nas, oboseste tot chinuindu-se sa respire, isi pierde de obicei mirosul", spune medicul primar alergolog Monica Schifirnet.
Reactiile apar de obicei in alergii care trebuie controlate sistemic.
Respiratia orala determina simultan scaderea dramatica a cantitatii de saliva pe care o produceti.
"Respirand pe gura se produce uscarea smaltului dintilor. La acesti pacienti se oberva o carie la baza dintilor. Ajungi pana la imbracarea dintilor, atat de mult se distruge", spune Valentin Raducanu, medic implantologie orala.
Cariile la baza dintilor au cea mai rapida evolutie. Iar preventia este aproape imposibila.
"Exista niste paste remineralizante de impiedicare a xerostomie, asa se numeste lipsa salivei", potrivit medicului.
Protectia dintilor in astfel de circumstante incepe inca din cabinetul medicul ORL sau al alergologului.