Auziti bine la telefon, dar greu cand vorbiti fata in fata cu cineva? Cum explica medicii problema
Auziti bine la telefon, dar aveti dificultati in a auzi suficient cat sa intelegeti o conversatie fata in fata? Explicatia sta in pozitionarea aparatului.
Dus la ureche, telefonul sta pe oasele craniene. Sunetului ii este usor sa ajunga la nervul auditiv. Pe de alta parte, desi se intampla asta, dar nu auziti ce va spune persoana din apropiere cu care dialogati, adresati-va unui medic pentru investigatii amanuntite.
Undele sonore intra in timpan si sunt amplificate de 20 de ori. Procesul este continuat de cele mai mici oase din corp: scarita, ciocanul si nicovala. Sunetul ajunge apoi in urechea interna, unde e transformat in impulsuri electrice, care pleaca spre creier.
Alegeri 2024
07:51
Care a fost cea mai mare prezență la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989
07:49
Analist: Dacă PSD se va abține de la a da indicații de vot pentru turul 2, va deveni responsabil de victoria extremei drepte
07:37
Ce este fenomenul „spirala tăcerii” și cum a contribuit la succesul fulminant al lui Georgescu. Strategia votanților lui
07:16
The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
Cu acest organ, de fapt, auziti.
Aceleasi unde sonore pot alege si traseul numarul doi. Prin oasele craniului, spre urechea interna. Se intampla de cate ori vorbiti la telefon.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Va inchipuiti ca, daca puneti telefonul direct veti auzi transcranian, pentru ca nervul e bun, dar nu va auzi o conversatie pentru ca nu are sistem de amplificare. Noi, cand punem telefonul direct pe os, e direct pe nervul auditiv si auzim bine.
Daca auziti corect la telefon, dar nu percepeti bine o conversatie normala, mergeti la medic pentru evaluare. Inseamna ca ceva nu merge in sistemul de amplificare.
Mai ales daca ati avut otite supurate sau otomastoidite, sunt mari sanse ca timpanul sa fie afectat. Sau chiar cu perforatii mari.
Dr. Mura Hainarosie, medic specialist ORL: "Daca avem o audiograma facuta o data la 2 ani, mergem la doctor ne testam auzul si vedem fata de acum 2 ani ani a scazut sau n-a scazut."
Si daca osul numit scarita, din urechea interna, nu mai are pozitie corecta, inseamna ca auziti bine la telefon, dar nu intelegeti conversatiile.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Aceasta scarita fixata ca o batatura nu mai merge bine - otoscleroza e mai frecventa la femei si in general se mosteneste la a doua generatie."
Scarita bolnava poate fi scoasa printr-o microinterventie chirurgicala. In locul ei, intra un mic piston. In felul acesta, auzul e perfect si la telefon si intr-o discutie fata in fata.