Optati pentru alimentele "primitive" daca vreti sa tineti un regim sanatos. Lista recomandarilor facute de medici

Ultimul update: Luni 02 Februarie 2015 07:09
Data publicarii: Vineri 30 Ianuarie 2015 08:10
Categorie: CSID

Puiul e hormonat, legumele sunt crescute artificial, fructele au prea multi aditivi. Si daca e asa, pot sa mai mananc ceva de calitate? "Da", spun medicii.

Cum sa fac sa ma hranesc mai bine? Nu printr-o cantitate mare de mancare. Optati pentru alimentele primitive. Pe lista recomandarilor se afla algele, ciupercile, drojdia, midiile si sardinele. Acestea au o concentratie maxima de nutritienti la suta de grame.

Acum mii de ani ne-am format regulile de nutritie. Nu ne-au ajutat medicii, ci chiar natura. La vremea respectiva, erau accesibile doar alimentele asa-numite primitive. Este vorba de plante, dar si de drojdii, ciuperci, scoici, crustacee si pesti mici. Ne place sau nu, am ramas adaptati la aceste alimente, care au cea mai mare concentratie de nutrienti, dar cele mai mici carcase alimentare.

Puneti o lingurita de drojdie uscata in salata. Nu ii schimba gustul, dar…

Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Este si puternic antioxidant acest complex de B-uri natural, este puternic hranitor pentru celule nervoase, dar in general pentru tot organismul, pentru ca de B-uri avem nevoie la nivel muscular, la nivel organelor si la nivelul inimii."

Dr. Serban Damian, nutritionist: "E de preferat sa le consumam in stare cruda, nu coapta in paine, pentru ca li se distruge structura".

Tot in salate si tot pisate, folositi algele. Nu schimba gustul alimentelor, dar va aduc toate enzimele necesare intr-o zi.
Ciupercile de padure sunt alte alimente primitive, dar resurse enorme de proteine pretabile in orice dieta. Daca nu va place gustul, luati ciuperci uscate, le macinati in rasnita si le folositi pe post de condiment.

Dr. Serban Damian, nutritionist: "Si se potrivesc practic in orice combinatie alimentara fara sa existe niciun fel de riscuri pentru sanatate".

Cat priveste pestii, probabil va intrebati care sunt cei mai buni.

Dr. Serban Damian, nutritionist: :"Sunt mai mici, ceea ce face carnea lor sa nu fie poluata cu metale grele. Spre deosebire de pestii care cresc la dimensiuni mari, traiesc mai mult si mananca alti pesti, devin astfel mai periculosi. Celebra intoxicatie cu mercur".

Sardinele se afla la baza lantului trofic. Proteinele lor sunt perfecte si la micul dejun, si la pranz si la cina. Traim langa Marea Neagra, asadar si stramosii nostri au avut acces din plin la midii. Vorbim spre scoici care contin toti nutrientii esentiali de care are nevoie omul. Si tot din categoria premium fac parte si crustaceele. Cele importate sunt nutritive, dar niciodata proaspete. Asa ca variantele cele mai bune sunt racii autohtoni. Sunt ideali la pranz sau la cina. Toate aceste alimente inalt nutritive va determina sa mancati putin. Sunt exceptionale in orice dieta.

Cinci alimente care nu ar trebui niciodata pastrate la frigider
Cinci alimente care nu ar trebui niciodata pastrate la frigider
copil la medic
Efectele nocive ale fumatului pasv în rândurile copiilor
Copiii din România nu mai ştiu să se spele pe dinţi. Metoda folosită înainte de '89
Metoda prin care pot fi eliminate fără dureri venele vizibile de pe picioare
De ce e bine să bem tărie după o masă copioasă. Cantitatea recomandată de medici
Cum ne putem lăsa de fumat ignorând efectele adverse ale medicamentelor. Sfatul medicilor
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor
csid
Pagubele iremediabile pe care alcoolul le face la nivelul creierului