1 din 5 romani descopera probleme grave de sanatate la primul control. Analizele care trebuie facute in fiecare an

Ultima actualizare: 30-09-2015 07:13
Laborator

Analizam si in acest sezon comportamentul daunator al unor pacienti ajunsi in fata medicului. Si pledam pentru o abordare sanatoasa a problemei. Nicio boala nu va trece de la sine, ci va... evolua.

Multi se tem ca doctorul le va o veste proasta sau se considera sanatosi tun, asa ca nu mai trec pe la medic.

Dr. Florentina Simion, medic specialist radiolog: “Foarte multa lume se leaga de idea ca orice analiza trebuie sa treaca pe la medicul de familie. Niciunul dintre noi nu trebuie exclus, noi avem rolul de a verifica, colegii de specialitate de a trata si medicul de familie, din punctul meu vedere, de a sti despre persoana respecitiva tot.”

Florentina Simion este medic specialist radiolog. In 20% din cazuri identifica, la cei veniti pentru un banal control, probleme mari de sanatate. Cu risc vital, desi persoanele in cauza nu prezinta niciun simptom. De aceea, spun medicii, trebuie sa ne controlam, din cap pina in picioare, macar o data pe an, la fiecare specialitate.

Pare epuizant si, mai ales, costisitor. In Romania, serviciile medicale solicitate de asigurat nu sunt decontate. Prea putini platesc abonamente la institutii private, pentru a beneficia de astfel de facilitati.

Ecografia totala de abdomen, o radiografie pulmonara pe an si un examen ginecologic complet sunt sau ar trebui sa fie obligatorii. Aceaste zone fierbinti din corpul uman... concentreaza majoritatea bolilor grave. Tot in pachetul minimal de verificare, ar trebuie sa intre si o colonoscopie, spun asiguratorii din Vest. In Romania, bineinteles, nu este decontata.

''Mi-e frica de ce o sa-mi spuna doctorul!'' - asa se traduc ezitarile mascate sub sintagme precum „nu am timp", „nu am bani" ori „bunica n-a fost la doctor si a trait 100 de ani!' Intr-adevar, pentru un pacient, testele sunt invazive si consumatoare de timp. Unde mai pui ca exista si spectrul unei vesti proaste, spun, constienti de problema, americanii. De 20 de ani, in Statele Unite se cerceteaza metode de a invinge frica de doctor.

Nimeni nu cunoaste perfect mecanismele psihicului uman, pentru a veni cu o reteta precisa. Exista, insa, obiceiuri care pot duce la depasirea temerilor. De exemplu, parintii trebuie sa renunte la abordari precum "daca nu esti cuminte, te duc la doctor." Adultii trebuie sa fie capabili sa-si aprecieze instinctele. Respectarea lor ii va duce, fara doar si poate, in acel moment in care vor decide sa mearga la medic, pentru o evaluare. O abordare rationala este propusa chiar de manualele de medicina.

Dr. Daniela Cioplean medic primar oftalmolog: “Lucrurile care pot fi prevenite si se fac la timp duc la rezultate bune. Nu exista niciun lucru pe care e bine sa-l faci mai tarziu decit mai devreme in medicina , nu exista asa ceva”.

Doctorul Mioara Ionescu conduce departameul de anatomie patologie a spitalului Polizu. Pe scurt, da verdicul in cazul biopsiilor. Spune ca sanatatea trebuie privita drept “cel mai important capital al nostru”, dar si ca “sanatatea nu tine doar de doctor”. Aceasta daca va duceti macar o data pe an la medic, fara simptome, fara frica. Doar urmindu-va instinctele!
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO