Presa germana, acuzata ca a relatat tardiv despre agresiunile sexuale de la Koln. Postul ZDF si-a cerut scuze

×
Codul embed a fost copiat

Postul public german ZDF a prezentat miercuri scuze dupa ce, la fel ca marea parte a presei germane, a relatat cu intarziere despre agresiunile sexuale comise la Koln in noaptea de Anul Nou de grupuri de indivizi, aparent migranti musulmani.

Aceasta omisiune a starnit critici din partea publicului, transmite AFP. Faptul ca la stirile difuzate luni seara la ora 19:00 “nici macar nu au fost mentionate incidentele a fost o neglijenta”, a sustinut postul ZDF intr-o postare pe Facebook si Twitter, pe pagina sa de Facebook regasindu-se si comentarii ale telespectatorilor nemultumiti, unii remarcand faptul ca de ceva timp acest post public trece cu vederea unele lucruri.

Atribuite unor tineri aparent de origine araba sau nord-africana, dupa cum noteaza politia, agresiunile au fost comise in noaptea de Anul Nou in zona garii centrale din Koln, unde circa o mie de indivizi organizati in grupuri au agresat sexual si au jefuit numeroase femei. Evenimente similare s-au produs tot atunci la Stuttgart si Hamburg, iar pana in prezent au fost inregistrate circa o suta de plangeri din partea victimelor.

Totusi, pe 1 ianuarie, politia din Koln a publicat un comunicat in care mentiona ca noaptea de Anul Nou a trecut fara incidente majore. Autoritatile au inceput sa ofere primele elemente abia luni, pe masura ce se inmulteau plangerile victimelor. Dar nici atunci presa germana nu a acordat prea multa atentie subiectului, despre care a inceput sa relateze pe larg abia marti, 5 ianuarie, cand deja scandalul capatase amploare, pentru ca miercuri acest subiect sa ajunga pe prima pagina a ziarelor. Reactia tardiva a presei germane este sesizata si de website-ul specializat “Meedia”, care constata ca a fost nevoie de patru zile pentru ca subiectul sa ajunga sa fie relatat in mod exhaustiv la nivel national.

Politia a identificat trei suspecti in atacurile asupra femeilor comise la Koln in noaptea de Anul Nou

Citește și
Koln, incidente
Autoritatile germane anunta TOLERANTA ZERO dupa incidentele de Revelion cand 1000 de tineri arabi au batut si hartuit femei
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Politia germana a identificat trei suspecti in legatura cu atacurile asupra femeilor comise in noaptea de Anul Nou in orasul Koln, a declarat miercuri ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia (NRW), Ralf Jaeger, relateaza Reuters. Circa 90 de femei ar fi fost jefuite, amenintate si agresate sexual in noaptea de Anul Nou in fata catedralei orasului de catre barbati tineri, majoritatea in stare de ebrietate, a afirmat marti politia, care a descris aceste atacuri ca fiind “o noua dimensiune a criminalitatii”.

Seful politiei din Koln a afirmat ca agresorii pareau a fi tineri de origine araba sau nord-africana, fapt care a determinat grupuri de extrema-dreapta sa condamne guvernul de la Berlin pentru politica sa de primire a refugiatilor. Ministrul de interne al NRW, Ralf Jaeger, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca nu au fost facute inca arestari. El a refuzat sa ofere mai multe detalii asupra anchetei, insa a afirmat ca asteapta in aceasta saptamana “un raport foarte detaliat” din partea politiei. In jur de 150 de persoane s-au adunat marti seara in fata catedralei din Koln pentru a protesta impotriva violentei fata de femei. Una dintre ele purta o pancarta cu mesajul: "Doamna Merkel unde sunteti? Ce spuneti? Acest lucru ne sperie!".

Sute de persoane au protestat la Koln dupa ce zeci de femei au fost hartuite de grupuri de imigranti in noaptea de Anul Nou. In tot acest timp, apar informatii potrivit carora incidente similare au avut loc si la Hamburg sau Stuttgart. Autoritatile germane sunt extrem de precaute si evita orice declaratie care ar inflama si mai mult spiritele. Cancelarul Angela Merkel s-a declarat insa "indignata si dezgustata" de incidente.

Localnica: "Este inacceptabil sa se intample asa ceva intr-un oras precum Koln si nici altundeva in lume. "

Sefa guvernului german nu a facut , pana acum, o declaratie publica legata de incidentele care au socat opinia publica. L-a sunat insa pe primarul din Koln, pentru a-i spune ca este dezgustata de incidente si ca faptasii trebuie prinsi si pedepsiti. Constiente ca situatia poate escalada in orice moment, autoritatile incearca , pe cat posibil, sa nu inflameze spiritele si fac declaratii precaute.

Heiko Mass, Ministrul german al Justitiei: "Nu trebuie sa simplificam faptele si sa le legam de problema refugiatilor. Acum trebuie sa lamurit ce s-a intamplat si apoi sa tragem concluziile necesare"

Pana acum, la politie s-au inregistrat cateva zeci de plangeri pentru agresiune, inclusiv viol. Autoritatile din Koln sunt cu atat mai ingrijorate, cu cat luna viitoare incepe carnavalul traditional.

“Vom spori numarul de politisti, atat in uniforma cat si in civil, pe care ii vom trimite pentru a-i proteja pe participantii la aceste evenimente. Mai mult decat atat, vom instala camere video mobile de supraveghere", a promis seful politiei din Koln.

Si primarul din Koln a vrut sa dea o mana de ajutor.. insa a sfarsit prin a isca o controversa pe Twitter. Henriette Reker a propus un cod de conduita pentru femei, iar printre sugestii este "sa stea la un brat distanta" de straini. " "Am maini scurte. Va fi asta o problema pentru mine ?'" suna una dintre reactii.

Tot pe retelele de socializare au aparut acuzatii la adresa presei centrale, care ar fi incercat sa musamalizeze faptele, din cauza originii infractorilor. In cursul zilei de azi, televiziunea publica germana ZDF si-a recunoscut vina si si-a cerut scuze pentru ca a prezentat stirea cu intarziere. Faptul ca jurnalul de la ora 19 de luni seara "nu a mentionat macar incidentele este o neglijenta", au scris jurnalistii, dupa ce conturile de Facebook si Twitter au fost asaltate de telespectatori nemultumiti.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O tanara de 18 ani a povestit cum a fost agresata si jefuita in noaptea de Anul Nou de un grup de 30 de barbati, in Koln
O tanara de 18 ani a povestit cum a fost agresata si jefuita in noaptea de Anul Nou de un grup de 30 de barbati, in Koln

O tanara de 18 ani a povestit pentru postul german N-TV cum a fost atacata, agresata si jefuita de catre un grup de 30 de barbati in ajunul Anului Nou, in Koln, relateaza The Independent.

Autoritatile germane anunta TOLERANTA ZERO dupa incidentele de Revelion cand 1000 de tineri arabi au batut si hartuit femei
Autoritatile germane anunta TOLERANTA ZERO dupa incidentele de Revelion cand 1000 de tineri arabi au batut si hartuit femei

"Infractiuni de o dimensiune cu totul noua", asa caracterizeaza seful Politiei din Koln incidentele din noaptea de Revelion cand un grup de tineri arabi ar fi agresat sexual mai multe femei germane.

O mie de migranti au agresat sexual si jefuit femei in centrul orasului Koln in noaptea de Anul Nou
O mie de migranti au agresat sexual si jefuit femei in centrul orasului Koln in noaptea de Anul Nou

Circa o mie de barbati proveniti din tari arabe si nord-africane au agresat sexual si au jefuit zeci de femei in centrul orasului german Koln in noaptea de Anul Nou, a anuntat luni politia locala, citata de agentia EFE.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.