Germania, Suedia si Danemarca, convocate de Comisia Europeana dupa reintroducerea controalelor la frontiere

05-01-2016 20:30


Ministri din Danemarca, Suedia si Germania se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru o mai buna coordonare intre cele trei tari care, rand pe rand, au reintrodus controale la frontierele lor comune pentru a face fata presiunii migratorii, relateaza AFP.

Reuniunea, anuntata marti de Comisia Europeana, intervine in momentul in care controalele reintroduse de mai multe state membre, necoordonate, starnesc temeri in legatura cu punerea in cauza a libertatii de circulatie in spatiul Schengen, afectat de un aflux migratoriu fara precedent.

“Schengen este foarte important, insa (acest spatiu) este in pericol", a declarat luni purtatorul de cuvant al ministrului german de externe dupa decizia Danemarcei de a institui controale la granita sa cu Germania, in aceeasi zi cu intrarea in vigoare a noilor masuri restrictive privind intrarea pe teritoriul Suediei.

Comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, i-a invitat la Bruxelles pe ministrul suedez al justitiei si migratiei, Morgan Johannson, pe ministrul danez al migratiei, Inger Stojberg, si pe secretarul de stat din Ministerul german de Interne, Ole Schroder, a anuntat marti un purtator de cuvant al executivului de la Bruxelles.

“Scopul acestei reuniuni este de a imbunatati coordonarea intre tarile in cauza cu scopul de a asigura o mai buna gestionare a presiunii migratorii", a declarat Margaritis Schinas, adaugand ca intalnirea va avea loc miercuri dimineata la Comisia Europeana.

Confruntata cu un aflux ingrijorator de refugiati, Suedia, care a introdus controale la granitele sale la mijlocul lunii noiembrie, le-a impus incepand cu 4 ianuarie companiilor de transport auto si feroviare care folosesc podul de la Ostersund dinspre Danemarca sa verifice identitatea calatorilor inainte de imbarcare, de partea daneza, in caz contrar riscand sa fie amendate.

Danemarca, care se teme ca migrantii ilegali intorsi din Suedia vor ramane pe teritoriul sau, a reactionat imediat prin reintroducerea controalelor la frontiera sa cu Germania, de unde sosesc numerosi migranti.

La randul sau, Germania a introdus controale la frontiere, in principal cu Austria, la mijlocul lunii septembrie.Comisia a estimat ca “la prima vedere, decizia (Danemarcei) respecta normele” spatiului Schengen, in care controalele la frontierele interne pot fi reintroduse temporar pentru a face fata unor situatii exceptionale. “Vom urmari situatia indeaproape”, a precizat marti o purtatoare de cuvant a CE.

In ceea ce priveste inasprirea conditiilor de acces pentru teritoriul suedez, "suntem pe cale sa evaluam prevederile legale", a adaugat ea

 

VIDEO PROTVPLUS.RO