Cadavrele a zeci de refugiati, aruncate de valuri pe plajele Turciei. Care a fost cauza tragediei

05-01-2016 14:25

refugiati aruncati de valuri pe plajele Turciei

Tentativele imigrantilor de a traversa Marea Egee s-au soldat marti cu un bilant sumbru. Va avertizam: urmeaza imagini socante.

27 migranti, intre care mai multi copii, care incercau sa ajunga in insulele grecesti, au murit inecati marti in cursul unor naufragii in Marea Egee, in largul coastelor Turciei, in conditii meteo nefavorabile, potrivit unui nou bilant al autoritatilor turce, citat de agentiile de presa internationale.

O prima ambarcatiune care plecase din regiunea Dikili (vest) cu destinatia insula greceasca Lesbos a naufragiat din cauza vantului puternic din Marea Egee. Paza de coasta turca a reusit sa salveze 12 migranti, dar corpurile altor 17 au fost descoperite pe o plaja si in largul coastelor districtului Ayvalik, informeaza AFP si Reuters.

Imaginile difuzate de agentia Dogan au prezentat cadavrele mai multor copii cu veste de salvare intinse pe o plaja cu pietris precum si salvatori care incercau sa scoata victimele din apa.

O alta ambarcatiune, o barca pneumatica avand la bord 58 de migranti, s-a rasturnat in largul statiunii balneare Dikili. Un numar de zece corpuri neinsufletite, intre care femei si copii, au fost descoperite pe o plaja din apropierea statiunii. Numerosi migranti au fost salvati, dar au necesitat spitalizare, fiind in stare de hipotermie.

Conform Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), in jur de 700 de persoane, in majoritate refugiati sirieni si irakieni, si-au pierdut viata ori au fost date disparute in 2015 in tentativa de traversare a Marii Egee spre Grecia, poarta de intrare in Uniunea Europeana.

In pofida temperaturilor scazute si a conditiilor meteo dificile, numerosi migranti continua sa se imbarce pentru aceasta traversare periculoasa, afirma autoritatile turce. La sfarsitul lunii noiembrie, Turcia si Uniunea Europeana au ajuns la un acord ce prevede un ajutor comunitar de 3 miliarde de euro pentru Ankara in schimbul angajamentului vizand un control mai bun al frontierelor si cooperarea in lupta impotriva traficantilor de migranti.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO