Pregatiri pentru un val care nu vine. Orasul fara apa curenta si curent, vazut de autoritati drept o "tinta pentru refugiati"
Autoritatile din Tulcea iau in calcul scenariul ca ambarcatiuni cu refugiati sa apara si in portul Sulina, una dintre posibilele destinatii alese de cei care isi doresc sa ajunga in vestul Europei.
Cel putin, asta sustine prefectul judetului, care a cerut mobilizarea structurilor de interventie din zona, pentru a putea face fata unui eventual val de transfugi. In schimb, viceprimarul orasului spune ca un loc atat de izolat, dar si foarte prost dotat, nu poate face din Sulina o zona de "desant".
Prefectul de Tulcea considera scenariul refugiatilor unul real.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Am identificat ca loc posibil cumva ca ruta de imigranti sa ajunga in portul Sulina", a spus Marin Badita, prefectul judetului Tulcea.
Se pare insa ca planurile din birou intampina mari dificultati pe teren. Viceprimarul din Sulina spune ca nici vorba ca spitalul din oras sa poata gazdui pe cineva: aflat intr-o stare de degradare avansata, nu are apa curenta, electricitate si nici incalzire. Nici macar paturi.
Laurentiu Iacovici, viceprimar Sulina: "Prefectul de Tulcea este slab informat. Spitalul este dezafectat, in urma cu 4 ani de zile de cand s-au inchis spitalele. Noi avem o groaza de solicitari de la oamenii orasului Sulina, in care nu am putut sa le oferim o locuinta sociala sau ceva in sensul asta, daramite pentru imigranti. Nici nu se pune problema!"
In plus, spun autoritatile din Sulina, aprovizionarea foarte grea pe timp de iarna si conditiile meteo nu permit adapostirea in siguranta a eventualilor refugiati.
In timp ce la Tulcea disputa pe acest subiect continua, la cele doua tabere amenajate in vestul tarii, la Lunga si Stamora Moravita, in lipsa migrantilor, autoritatile au inceput sa stranga din lucrurile aduse pana acum: cosurile de gunoi, mesele, scaunele si cisternele cu apa potabila. Corturile nu vor fi ridicate, cel putin momentan.
Si autoritatile din Mangalia, au inceput sa identifice locurile unde ar putea fi amplasate corturi pentru primirea refugiatilor. Solicitarea a starnit insa nemultumirea unor consilierilor locali, care sustin ca daca ar ramane la malul marii migrantii ar putea alunga turistii.