Noua agentie a UE care va apara frontierele. Ofiterii vor putea interveni si in state care NU isi doresc acest lucru
Noua agentie europeana de aparare a frontierelor propusa de Comisia Europeana va permite imbunatatirea 'securitatii' la frontierele externe ale UE, a pledat marti, in Parlamentul European, comisarul pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, relateaza AFP.
Masurile prezentate marti de executivul european "vor spori securitatea cetatenilor nostri", a subliniat Avramopoulos, dupa prezentarea acestei noi agentii, care ar numara efective permanente de circa 1.000 de persoane, potrivit Agerpres.
"Este esential sa restabilim credibilitatea sistemului nostru de gestionare a frontierelor", a insistat in fata europarlamentarilor si vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul prezentat in PE mai trebuie aprobat de eurodeputati, precum si de Consiliul UE (care reprezinta statele membre), la capatul unui proces care ar putea dura mult timp.
Dezbaterile se anunta a fi dificile, proiectul afectand suveranitatea statelor. Comisia Europeana vrea ca noua agentie, din care ar urma sa faca parte garzi de frontiera si garzi de coasta, sa beneficieze de 'dreptul de a interveni', inclusiv in state care nu isi doresc acest lucru, dar numai ca ultima solutie.
"Agentia ar urma sa fie abilitata sa ceara statelor membre ca ele sa adopte, in timp util, masuri de corectie", pentru a imbunatati situatia la o frontiera externa, a precizat Comisia Europeana intr-un document in care isi detaliaza proiectul.
Daca "deficientele nu vor fi corectate, agentia ar putea interveni pentru a fi luate masuri pe teren, chiar si daca statul membru vizat nu solicita asistenta sau considera ca nu se impune o interventie suplimentara", conform documentului citat.
Construita pe bazele agentiei europene FRONTEX, noua agentie ar beneficia de 1.000 de angajati permanenti pana in 2020, iar "statele membre ar trebui sa puna la dispozitia sa cel putin 1.500 de agenti de frontiera" care sa poata fi mobilizati in cateva zile, precizeaza Comisia Europeana.
Controalele la frontiere sunt o competenta a statelor membre, insa in acest an unele tari nu au reusit sa limiteze afluxul de imigranti si solicitanti de azil care s-au indreptat spre Europa si al caror numar a depasit 900.000.