Omul considerat "eminenta cenusie" a Fratilor Musulmani: "Nu e intelept sa se publice din nou desene cu Mahomed"


Ultimul update: Sambata 17 Ianuarie 2015 01:39
Data publicarii: Miercuri 14 Ianuarie 2015 11:56
Categorie: Charlie Hebdo
Yusuf al-Qaradawi

Uniunea Mondiala a Ulemanilor Musulmani, condusa de predicatorul Yusuf al-Qaradawi, a apreciat ca "nu este intelept" sa se publice din nou desene cu Profetul Mahomed, asa cum procedeaza miercuri numeroase publicatii din lume.

"Nu este nici rational, nici logic, nici intelept sa se publice desene si filme care-l ofenseaza pe Profet sau ataca islamul", scrie intr-un lung comunicat acest organism cu sediul in Qatar, prezidat de catre predicatorul qatariot de origine egipteana Yusuf al-Qaradawi, considerat eminenta cenusie a miscarii Fratii Musulmani.

"Daca suntem de acord ca (autorii atentatelor) sunt o minoritate care nu reprezinta nici islamul si nici musulmanii, atunci cum putem sa raspundem prin actiuni care nu sunt indreptate impotriva lor, ci contra Profetului venerat de un miliard si jumatate de musulmani?", se intreaba organismul in acest text, publicat marti seara tarziu.

Potrivit Uniunii Mondiale a Ulemanilor, publicarea acestor desene nu va face altceva decat "sa dea credibilitate tezei (autorilor atentatelor) potrivit careia Occidentul este impotriva islamului". Aceste publicatii nu vor face decat "sa intensifice urile, extremismul si tensiunile", continua organismul.

In acelasi sens, un cleric saudit, seicul Ahmed al-Ghamedi, a apreciat ca publicarea unor noi desene cu Mahomed "nu este un lucru bun". "Nu asa ii vom ajuta pe altii sa ne inteleaga. Isus, Moise si mesagerii lui Allah trebuie respectati", a adaugat el, pentru AFP. "Eu cred ca (publicarea unor desene noi) va crea noi probleme", a avertizat el.

In decembrie, seicul al-Ghamedi s-a aflat in centrul unei controverse, in Arabia Saudita, dupa ce a aparut la televizor impreuna cu sotia sa care purta valul, dar avea fata descoperita, un lucru ce a fost perceput ca o sfidare fata de traditia purtarii valului integral in acest regat ultraconservator. Clericul a condus pentru o perioada politia religioasa din orasul sfant Mecca, in vestul Arabiei Saudite.

Supravietuitorii de la Charlie Hebdo au publicat miercuri primul lor numar de dupa atacul armat, pe a carui copera apare un Mahomed cu lacrimi in ochi. La o saptamana de la atacul comis miercurea trecuta la sediul publicatiei - soldat cu 12 morti -, saptamanalul francez de satira a anuntat un tiraj de trei milioane de exemplare, fata de 60.000 de obicei, cu versiuni in mai multe limbi straine (engleza, turca, spaniola, intre altele).

Din Europa si pana in Australia, numeroase publicatii au reprodus, fara sa astepte apariatia numarului, coperta acestui numar exceptional.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO