Interviu EXCLUSIV Stirile ProTV cu Matei Visniec de la Paris: "Ceea ce au trait americanii in 2001, Franta traieste acum"

Ultima actualizare: 11-01-2015 07:04

 "Nimic nu va mai fi la fel dupa data de 7 ianuarie"", este de parere Matei Visniec, unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi romani.

Locuieste in Franta de aproape 30 de ani, asa ca intelege perfect spiritul francez republican si incearca sa-l explice intr-un interviu acordat corespondentului Stirilor ProTv, trimis la Paris, Catalin Radu Tanase.

Potrivit lui Matei Visniec, nu este doar un atac sangeros, ci un atac la adresa libertatii presei, intr-o tara in care secolul luminilor a eliberat energii din care chiar spiritul critic s-a nascut.

Catalin Radu Tanase: Domnule Visniec, in 24 de ore Franta s-a transformat complet. Dintr-o societate cu joie de vivre intr-o societate inspaimantata de atacurile terorisate. Ce se intampla aici?

Matei Visniec: Franta traieste un fel de 11 septembrie al ei si are acest soc enorm. Ceea ce au trait americanii in 2001, Franta traieste acum. Pentru ca a fost atinsa de data aceasta nu un centru comercial ca la New York, ci libertatea presei. Ori Franta inseamna prin excelenta liberatatea presei. Aici s-au nascut ireverenta, insolenta, dreptul la umor, la critica, la deriziune. Acesti oameni erau adevarati artisti ai spiritului crictic ori iata ca traim un moment de ofensiva a unei forme noi de fascism, este islamo-fascismul care vine cu o noua ideologie care a luat ostatica o religie.

Catalin Radu Tanase: Este un fel de pay-back pentru faptul ca in anii 70 milioane de cetateni din Africa au venit aici si nu s-au integrat, iar Franta plateste acum pentru forta aceea de munca ieftina, oamenii aceia pe care nu i-a adus la nivelul celorlalti?

Matei VisniecDespre integrare se vorbeste intr-adevar de peste 20 de ani in Franta, iar adevarul e ca masina integrarii s-a blocat. In acelasi timp, pe fondul razboaielor din Africa de nord, de 2, 3 ani lucrurile s-au radicalizat. Franta descopera cu stupoare ca indoctrinarea se face chiar in inchisori. Tineri  de origine magrebina sau musulmana care sunt inchisi pentru lucrurie minore intra in inchisori ca delincventi ordinari si ies radicalizati si gata sa faca Jihadul. Sunt fenomene pe care societatea franceza si chiar Europa nu le-a analizat suficient. Acum este momentul declansator pentru o analiza serioasa pentru ca exista un fel de focar de intoxicare islamo-fascista in interiorul Europei.

Matei Visniec: Este momentul ca Occidentul si Europa sa renunte la o alta forma de didactura care s-a impus in ultimii ani: dicactura politicii corecte. Faptul ca scoala, institutiile franceze nu au reusit sa treansforme copii care s-au nascut in Franta in cetateni ai republicii este o problema profunda, tulburatoare care trebuie tratata fara menajamente.

Catalin Radu Tanase: Au francezii vreo expresie, cum au avut-o spaniolii "basta ya", cand se saturasera de atentatele fundamentalistilor basci? 

Matei Visniec: In acest moment nu s-a nascut aceasta expresie, dar ea ar putea veni. Deocamdata acesta este mesajul "Je suis Charlie", suntem cu toti afectati de acest atac impotriva spiritului profund al liberatatii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO