Culisele unei fotografii care a intrat in istorie. Barack Obama, marele absent de la marsul impotriva terorismului
Celebrul Bulevard Voltaire din Paris a devenit duminica scena unor momente istorice. Lideri internationali si reprezentanti politici francezi s-au luat de brat la un mars istoric, oferind imagini care au fost preluate de toata presa externa.
UPDATE: Presedintia Statelor Unite regreta ca nu a trimis un oficial de rang inalt la marsul solidaritatii desfasurat la Paris dupa atacurile teroriste soldate cu 17 morti.
"Trebuia sa fi fost trimis un oficial american de rang inalt" la marsul desfasurat la Paris, a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvânt al Presedintiei Statelor Unite.
"Faptul ca nu a fost trimis un oficial de rang inalt la marsul solidaritatii a fost o eroare. Insa Statele Unite au avut contacte stranse cu Franta si suntem alaturi de prietenii si aliatii nostri in ofensiva impotriva extremismului", a admis Earnest.
Presedintele Barack Obama a fost criticat sever de o parte a presei americane pentru ca nu a participat, duminica, la marsul de la Paris impotriva terorismului.
Numerosi lideri din lumea intreaga au venit la Paris pentru a participa la un mars organizat in semn de sustinere pentru victimele atacurilor teroriste din Franta, care au vizat revista satirica Charlie Hebdo si un supermarket evreiesc.
Procesiunea a fost deschisa de rudele celor 17 victime ale atentatelor, de supravietuitori, dar si de angajatii revistei Charlie Hebdo. Apoi, a venit randul politicienilor sa defileze, paziti de forte impresionante de politie. Locul fiecarui lider politic in timpul mitingului care a scos in strada aproape 4 milioane de oameni in toata tara a fost bine definit, stabilit in functie de protocol (sefi de stat, sefi de guverne, regi, ministri), precum si in functie de numarul de mandate, relateaza Paris Match. Sub presiunea multimii si a momentului, ordinea nu a fost insa respectata tot timpul.
Astfel François Hollande a fost incadrat la stanga de cancelarul german, Angela Merkel, iar la dreapta de presedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keïta. Langa acesta din urma se afla premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Tot in primul rand s-au aflat premierul italian, Matteo Renzi, cel britanic, David Cameron, cel spaniol, Mariano Rajoy, dar si reprezentantul autoritatii palestiniene - Mahmoud Abbas. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a fost fotografiat la inceputul mitingului in primul rand langa presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, insa in timpul marsului a ajuns in randul al doilea.
Nicolas Sarkozy s-a bagat in fata
In randul al doilea au fost plasate garzile de corp ale liderilor politici, dar si membri ai guvernului francez. Tot aici au fost "asezati" premierul francez Manuel Valls si fostul presedinte Nicolas Sarkozy, tinut, discret, de brat de Carla Bruni, aflata cu un pas in spate.
Cateva secunde mai tarziu, impins de multimea din spate, Nicolas Sarkozy s-a trezit in primul rand alaturi de cei 44 de sefi de stat si de guverne prezenti la eveniment. Ordinea s-a restabilit in momentul in care s-a pastrat un moment de reculegere. Randul al treilea a fost format din reprezentanti religiosi si ai partidelor politice din Franta.
Liderii politici internationali, adusi cu patru autobuze pe Bulevardul Voltaire, au defilat aprox 200 de metri, sub o paza stricta. La finalul marsului politicienilor, premierul francez, vizibil emotionat si cu ochii in lacrimi s-a alaturat multimii blocate in spatele barierelor.
Absenta lui Barack Obama de la eveniment, remarcata de presa internationala. Casa Alba a refuzat sa comenteze
Statele Unite au fost reprezentate la minting doar prin noua ambasadoare la Paris - Jane Hartley. Absenta presedintelui Barack Obama de la eveniment a fost remarcata de presa internationala mai ales ca acesta nu i-a trimis la Paris nici pe vicepresedintele Joe Biden, nici pe secretarul de stat John Kerry. Unii comentatori politici au numit absenta lui Obama o "rusine" si o "gafa", tinand cont ca Statele Unite este cel mai mare aliat al Frantei. Casa Alba nu a facut niciun comentariu pe aceasta tema.
Critici aduse prezentei la marsul tolerantei a liderilor unor tari in care libertatea presei este grav afectata
Printre liderii internationali prezenti la evenimentul istoric din Paris au fost si reprezentanti ai unor tari in care libertatea presei este pusa in discutie. Premierul turc Ahmet Davutoglu, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, presedintele Gabonului, Ali Bongo, regele Iordaniei, premierul Ungariei - Viktor Orban si premierul israelian, Benjamin Netanyahu sunt cativa dintre liderii politici ai unor tari in care jurnalistii au de suferit cand vine vorba de libertatea de exprimare. Reactia guvernului francez a fost clara pe aceasta tema: "Au fost bineveniti toti cei care s-au declarat impotriva terorismului".
Sursa foto: Mediafaxfoto
Sursa: Paris Match
Etichete: Franta, paris, miting, barack obama, charlie hebdo,
Dată publicare:
12-01-2015 11:19