Capsula a timpului de acum doua secole, descoperita intr-un sat din Scotia. Ce obiecte continea
Muncitorii care renovau o cladire din Scotia au dat, din intamplare, peste o capsula a timpului din secolul al XIX-lea.
O capsula a timpului care a stat in pamant 121 de ani a fost descoperita in satul Kingussie din Scotia. Obiectul din 1894 a fost descoperit din intamplare, in timpul unor lucrari de santier, scrie huffingtonpost.fr, potrivit Agerpres. Ingropata sub fundatia unui pod, caseta a fost gasita in timpul lucrarilor de renovare a acestuia, fiind trimisa apoi unui muzeu din zona pentru efectuarea unei expertize minutioase.
Potrivit revistei Science et Avenir, caseta de marimea unei cutii de pantofi continea o sticla de whisky si o taietura dintr-un ziar din 29 septembrie 1894. Descoperirea a facut conducerea santierului din localitatea scotiana sa isi alcatuiasca propria capsula a timpului, actiune realizata cu ajutorul scolii primare din sat.
Ciudata practica a capsulei timpului este de fapt o actiune colectiva de pastrare si salvare a unor bunuri si informatii pentru generatiile urmatoare. Capsulele timpului sunt create si ingropate de obicei in cadrul unor ceremonii. Cu ocazia sarbatorilor oraselor sau satelor sau a acordarii de diplome, mai ales in universitatile americane, unii pun obiecte sau un mesaj reprezentativ pentru epoca lor intr-o caseta, pe care o sigileaza si o ingroapa de preferinta in locuri mai izolate pentru a nu fi gasite de cine nu trebuie. Ideea este sa se dezgroape cutia dupa un numar de ani pentru a evalua trecerea timpului.
Exista personalitati care au recurs si ele la aceasta practica. In 2013 a fost dezgropata capsula timpului alcatuita de Steve Jobs. Ingropata in 1983, ea nu continea planuri pentru iPhone 9 sau iPad 5, ci, intre altele, un cub Rubik, doze cu diferite bauturi si un mouse de la Apple Lisa (unul din primele calculatoare comercializate de firma californiana), aminteste huffingtonpost.fr.