Centrala care transforma apa geotermala in curent electric, dotata cu panouri fotovoltaice. Proiectul verde testat la Oradea


Ultimul update: Duminica 30 Martie 2014 00:09
Data publicarii: Joi 27 Martie 2014 12:17
Categorie: Bihor
centrala Oradea

 Oradea este singurul oras din Romania care contribuie la realizarea unui program european de protejare a mediului prin transformarea energiei geotermale in curent electric.

 Mai mult, printr-un proiect din care fac parte opt tari, printre care si Romania, centrala de la Oradea va fi dotata cu instalatii de producere a energiei eletrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice. De altfel, folosirea energiei din surse regenerabile nu este o optiune ci o obligatie pe care Romania, ca si celelalte tari membre ale Uniunii Europene, trebuie sa o indeplineasca pana in anul 2020.

La Oradea s-au intalnit in aceasta saptamana reprezentantii tuturor celor opt tari din Sud-Estul Europei care fac parte din acest proiect. Si nu intamplator Oradea a fost municipiul ales ca loc de intalnire. Aici a fost construita singura centrala de transformare a energiei geotermale in curent electric.

Bostjan Krajnjk, lead partener al proiectului: „GeoSee e un proiect care urmareste sa dezvolte utilizarea sistemelor hibrid, folosind energia geotermala in combinatie cu o alta energie regenerabila pentru obtinerea curentului electric. Oradea este unul dintre cele mai importante locuri unde energia geotermala are un potential ridicat”.

Prin proiectul celor opt tari, centrala de la Oradea va fi hibridizata cu panouri fotovoltaice.

Proiectul GeoSee are un buget de peste 2 milioane de euro si a fost initiat in 2012 ca un raspuns la cererea Uniunii Europene care a solicitat tarilor membre sa ia masuri de protejare a mediului prin utilizarea de resurse energetice regenerabile. Partenerul din Romania al proiectului este Institutul Geologic din Bucuresti.

Diana Persa, Institutul Geologic al Romaniei: "A fost ales, in special orasul Oradea, ca study-case, ca zona de test pentru proiectul nostru. Este vorba de faptul ca resursele geotermale de joasa entalpie pot fi hibridizate cu alte tipuri de energii regenerabile pentru ca eficienta functionarii instalatiilor sa creasca, astfel incat noi sa contribuim la indeplinirea obiectivelor europene care sunt cuprinse in programul de mediu 20-20-20”.

Potrivit normelor europene, pana in 2020, fiecare tara trebuie sa asigure 30 la suta din energia consumata din resurse regenerabile.

 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO