Somnul, la fel de important ca alimentatia pentru copilul tau

Dată publicare: 09-09-2011 13:11
Dată actualizare: 10-03-2012 11:22


Somn copil

Dupa trei luni de vacanta, inceperea scolii ii poate debusola complet pe micii scolari. Obisnuiti sa se culce si sa se trezeasca tarziu, readaptarea la programul strict de la scoala poate fi foarte dificila.

Medicii avertizeaza insa ca nu este de glumit cand vorbim despre odihna copiilor nostri. Somnul este la fel de important ca hrana, lipsa orelor necesare poate duce la oboseala si performante intelectuale scazute, iar in timp chiar la boli grave, cum ar fi diabetul.

Un scolar are nevoie de cel putin 9 ore de somn, dar daca vorbim de un copil mic, acesta trebuie sa doarma chiar 10-11 ore pe noapte. Un pui de somn dupa-masa este binevenit, iar in lipsa acestuia sunt necesare cateva ore de relaxare.

Reducerea orelor de somn trebuie facuta treptat, iar activitatile relaxante nu trebuie eliminate din program. Profitati de zilele libere ca sa mergeti impreuna in parc, la circ sau la muzeu si chiar la cumparaturi, unde este bine sa-l lasati pe el sa-si aleaga hainutele si rechizitele.

O alta greseala pe care o fac parintii este aglomerarea programului cu activitati optionale, astfel incat copilul nu mai are deloc timp liber. Cursurile de limbi straine, de dans, muzica, inot sau karate ar trebui stabilite in asa fel incat micutul sa nu se transforme intr-un robotel care alearga de la un profesor la altul, ci sa se poata bucura in continuare de joaca alaturi de parintii si prietenii lui.

Un scolar nu trebuie sa nu se culce prea tarziu si nici sa se scoale cu doar cateva minute inainte de inceperea orelor. Ideal ar fi ca el sa se trezeaza in jurul orei 7 dimineata, ca sa aiba timp suficient sa manance, sa se spele si sa ajunga la scoala. Masa de pranz ar trebui luata intre orele 13-14, urmand somn sau odihna, cel putin o ora inainte de a trece la lectii.

Dupa terminarea temelor este bine sa urmeze o plimbare sau joaca afara, nu la calculator, copilul avand nevoie de cel putin 2-3 ore zilnic de activitati in aer liber. Cel mic ar trebui sa se culce intre 9-10 seara, in functie de varsta si la cel putin o ora dupa cina, ca sa se poata bucura de un somn odihnitor, scrie site-ul www.depici.ro

Cu adolescentii lucrurile stau ceva mai complicat. Potrivit neurologului american Russel Foster, ceasul biologic al acestora le permite sa invete mai eficient seara. "Exista numeroase dovezi care arata ca adolescentii au intr-adevar o predispozitie biologica pentru a merge la culcare tarziu si a se trezi tarziu. S-a observat ca performanta fluctueaza, ca se imbunatateste de la jumatatea diminetii spre jumatatea dupa-amiezii".

Neurologii atrag atentia ca lipsa odihnei necesare poate sa-l afecteze grav pe copil. Daca nu doarme suficient, creierul sau nu secreta suficient hormon de crestere, astfel incat micutul nu se va dezvolta corespunzator. Lipsa de somn duce si la stres, iar stresul inseamna o imunitate mai scazuta si deseori un apetit mai mare, corpul incercand sa-si ia energia necesara din hrana in exces. Astfel, copilul risca sa devina obez.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO