"Gata cu joaca, treci la lectii!" Ce sa-i spui si mai ales ce sa NU ii spui micului scolar
Prima zi in clasa I. Emotii si stres pentru micul elev, dar mai ales pentru parinti. Cum sa il pregatiti pentru acest pas important? Cum sa-l ajutati sa se adapteze si mai ales cum sa il faceti sa mearga din placere la scoala?
Este mai simplu decat credeti, daca veti tine cont de sfaturile pe care vi le dau psihologii si parintii mai experimentati.
Primii pasi sunt obisnuirea din timp a copilului cu un program de somn care sa-i asigure suficienta odihna. El nu trebuie culcat prea tarziu si nici lasat sa doarma pana la pranz, altfel va fi foarte somnoros la 8 dimineata, cand incep cursurile.
Un alt lucru important este sa mergeti la cumparaturi cu viitorul scolar, ca sa-si aleaga singur ghiozdanul, rechizitele si hainutele pe care le va purta la festivitatea de deschidere a anului scolar. Il veti ajuta astfel sa ia decizii, sa-si asume unele responsabilitati si sa fie mai independent.
Nu uitati sa-l intrebati ce vrea sa-i puneti in pachetelul cu mancare pentru prima zi de scoala. Se va bucura sa savureze in pauza gustarea sa preferata, pe care el a cerut-o. Povestiti-i cat mai multe despre invatatoarea care se va ocupa de el si in dimineata primei zile plecati mai devreme de acasa, ca sa nu fiti stresati de aglomeratia din trafic. Nu uitati ca ii veti transmite copilului starea de spirit pe care o aveti. Daca parintii sunt stresati de incepul scolii, cu siguranta si copilasul va prelua aceasta stare, spun specialistii pe site-ul www.depici.ro.
Psihologii ii sfatuiesc pe parinti sa fie cat mai calmi si sa aiba incredere in copilul lor si in usurinta cu care acesta se va adapta in noua comunitate. Copiii care au mers la gradinita vor fi avantajati acum, ei fiind deja obisnuiti cu prezenta altor copii in clasa si cu unele reguli impuse de un adult (educatoare/invatatoare).
Cei care intra prima data intr-o comunitate se vor adapta mai greu, dar nu va fi o tragedie. Parintii ii pot ajuta inventand cu ei jocuri de rol. Mama va fi doamna invatatoare, iar copilul va fi elevul. Simuland in joaca desfasurarea unei ore de curs, copilul va sti ce se va intampla la scoala, ce trebuie si ce nu trebuie sa faca. Daca greseste ceva, nu il certati, explicati-i cu mult calm de ce nu este bine ce a facut.
Cea mai frecventa greseala pe care o comit parintii este sa ii creeze micutului impresia ca la scoala va trebui doar sa invete, sa faca lectii, ca nu va mai avea timp de activitati placute, transformand astfel scoala intr-un adevarat "bau-bau".
Gresit!, spun in cor specialistii. Scoala trebuie prezentata ca un loc unde copilul isi va face noi prieteni si va invata lucruri foarte interesante si folositoare. Mai mult, scoala va fi un nou subiect de discutie cu parintii, care trebuie sa-l intrebe in fiecare zi cum s-a descurcat la cursuri, ce i-a placut si ce nu, ce noutati a invatat, daca se intelege bine cu noii colegi si cu invatatoarea.
Daca ii veti vorbi cu entuziasm despre scoala si ii veti povesti detalii amuzante din experienta voastra ca fosti elevi, mai mult ca sigur ca micutul va incepe sa invete cu placere. Nu ar fi rau sa-l invatati cateva litere, ca sa-si poata scrie sau citi numele, astfel incat sa fie cu un pas inaintea colegilor sai.
Asta ii va stimula spiritul de competitie si va intelege ca scoala ofera satisfactii. Ideal ar fi sa vizitati impreuna scoala in care va invata, inainte de inceperea cursurilor si daca se poate sa ii prezentati chiar invatatoarea, astfel incat in prima zi sa intalneasca locuri si persoane cat de cat cunoscute.
Nu uitati insa sa-i prezentati regulile pe care va trebui sa le respecte: sa stea cuminte in banca, sa manance tot ce ii puneti in pachetel, sa ceara voia la toaleta, sa fie atent la ce ii spune doamna invatatoare si sa nu uite ce teme are pentru a doua zi.
Daca nu se descurca prea bine la lectii, aveti rabdare cu el si nu-l lasati sa dezarmeze, incurajati-l spunandu-i ca in timp va invata tot ce trebuie si asigurati-l ca ii veti fi mereu alaturi sa-l ajutati.