Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Când au loc probele scrise și când se afișează rezultatele
Absolvenții care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 în prima sesiune au oportunitatea de a susține toate probele în sesiunea de toamnă, care a început pe 8 august. Tot ce trebuie să știi
Bacalaureat 2024. Probele scrise
Pe 8 şi 9 august a avut loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română și evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe 12 august are loc evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 13-14 august se desfășoară evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
În perioada 19-22 august se vor desfășura probele scrise, după cum urmează:
· 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
· 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
· 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
· 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă.
Afișarea rezultatelor la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024
Pe data de 26 august 2024, până la ora 12:00, vor fi afișate rezultatele la probele scrise ale examenului de Bacalaureat. Aceasta este o zi importantă pentru toți candidații, deoarece vor afla notele obținute la fiecare probă susținută. În aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00, absolvenții care sunt nemulțumiți de notele primite au posibilitatea de a depune contestații.
Perioada de rezolvare a contestațiilor se va desfășura între 27 și 29 august 2024. În acest interval, lucrările vor fi reevaluate de alți profesori evaluatori pentru a asigura corectitudinea și obiectivitatea notelor. După finalizarea procesului de contestație, pe 30 august 2024, se vor afișa rezultatele finale. Aceste rezultate vor reflecta notele definitive, după soluționarea tuturor contestațiilor depuse.
Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un candidat trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și o medie generală de minimum 6. Media la Bacalaureat se calculează ca media aritmetică a notelor obținute la cele trei probe scrise. O veste bună pentru elevii care obțin media 5,99 este că aceasta va fi rotunjită la 6,00, ceea ce le va permite să promoveze examenul, conform Edu.ro.
Depunerea contestațiilor la BAC 2024, sesiunea de toamnă
După afișarea rezultatelor, absolvenții nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații. Aceștia trebuie să completeze și să semneze o declarație-tip în care recunosc că nota poate fi modificată, fie în creștere, fie în scădere. Declarația-tip este un document standardizat care confirmă faptul că elevii sunt conștienți de posibilitatea modificării notei inițiale în urma reevaluării.
În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de 1 punct, se vor desemna alți doi evaluatori pentru recorectarea lucrării. După finalizarea recorectării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori vor fi trecute pe lucrare și înregistrate conform prevederilor procedurii menționate la art. 10 alin. (1) din ordinul nr. 6156/2023. Nota finală se va calcula ca media aritmetică a celor două note centrale, după eliminarea celor mai mari și celor mai mici note. Aceasta va fi nota finală înregistrată.
Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă vor fi afișate pe 30 august 2024, iar acestea vor reflecta notele definitive după soluționarea tuturor contestațiilor.
Cum afli notele la BAC 2024 după codul unic
Pentru a respecta legea privind protecția datelor personale, rezultatele la examenul de Bacalaureat 2024 vor fi anonimizate. Fiecare elev va primi un cod unic la prima probă scrisă, cod care va fi folosit pentru a vedea notele afișate la avizierele liceelor și pe site-ul edu.ro.
Codul unic este de forma JJ0000, unde primele litere reprezintă indicativul județului în care se dă examenul. Aceasta metodă asigură confidențialitatea datelor personale ale candidaților.
Reguli la Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă
Absolvenții de liceu trebuie să se prezinte la centrele de examen între orele 7.30 și 8.30, interval în care va avea loc accesul în săli. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid pentru a putea intra în sala de examen.
Ministerul Educației precizează că nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări sau orice alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, este interzisă aducerea telefoanelor mobile sau a oricăror dispozitive electronice de calcul sau comunicare. Încălcarea acestor reguli duce la eliminarea candidatului din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost utilizate sau nu.
Probele de examen încep la ora 9.00, iar candidații au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Pentru redactarea lucrării de examen, absolvenții pot folosi doar cerneală sau pastă de culoare albastră. Este important să respecte această regulă pentru a evita anularea lucrării.
De asemenea, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu persoane din exterior sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale cu ajutorul cărora ar putea rezolva subiectele de examen. Probele de la Bacalaureat 2024 sunt monitorizate audio-video pentru a asigura corectitudinea și integritatea examenului.