Ordonanta privind recuperarea taxei auto, publicata in Monitorul Oficial. Cum isi vor primi soferii banii inapoi
Ordonanta privind recuperarea taxei speciale pentru autoturisme a fost publicata in Monitorul Oficial, banii urmand sa fie achitati, in rate, in termen de cinci ani.
Astfel, persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, iar banii vor fi primiti inapoi in rate, pe parcursul a cinci ani, potrivit Agerpres.
Potrivit documentului, restituirea taxei speciale pentru autoturisme se va face pe parcusul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acesteia, iar 'plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent'.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Restituirea sumelor se face de catre 'organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma in contul indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire'.
Procedura de restituire a taxei speciale pentru autoturisme va fi aprobata prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in termen de 45 de zile de la publicarea Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial.
"In vederea stimularii achizitionarii de vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride (...) beneficiaza de un tichet pentru fiecare autovehicul achizitionat, denumit in continuare ecotichet. Ecotichetul se suporta din bugetul fondului pentru mediu si are o valoare de 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul pur electric si o valoare de 5.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa care genereaza o cantitate de emisii de CO2mai mica de 50g/km", potrivit Ordonantei.