Mașini închiriate prin intermediul unei aplicații. Cât costă serviciile de car sharing
Serviciile pentru închirierea maşinilor prin intermediul unor aplicaţii mobile s-au extins în marile oraşe. Sunt foarte solicitate, mai ales când ninge şi oamenii îşi lasă maşinile acasă.
Autoturismele de închiriat sunt parcate în zonele centrale şi pot fi deschise cu un card sau cu o aplicaţie de pe telefon. Plata se face cu cardul, la finalul fiecărei curse.
Demis Ghindeanu, fondator GetPony: „Intri pe aplicaţie şi vezi maşinile disponibile în oraş. Cele cu albastru sunt cele electrice, cele cu roşu sunt cele normale. Suntem lângă această maşină, dăm click pe ea, o vedem, îi dăm start trip, trebuie să avem bluetooth activat, în câteva momente maşina s-a deschis.”
Reporter: „Poti conduce oriunde în Bucureşti sau în ţară?”
Demis Ghindeanu: „Poţi conduce oriunde, important este să o parchezi în aria de acoperire."
Altfel, clienţii nu pot încheia cursa. În funcţie de maşină, preţul de închiriere începe de la 36 de lei pe oră. Preţul se înjumătăţeşte dacă sunteţi blocaţi în trafic, iar viteza de deplasare scade. GetPony are aproape 35 de maşini împrăştiate în tot Bucureştiul. După ce un client încheie cursa şi parchează maşina într-un loc public, aceasta va fi preluată de alt client.
Iată un serviciu de închiriere a maşinilor prin aplicaţie, care foloseşte alt model de deschidere a maşinii: cardul bancar fără contact.
În cazul eGo, pornirea maşinii costă 10 lei, apoi se plăteşte ora de închiriere de 24 de lei. Maşinile sunt sută la sută electrice şi pot fi închiriate doar de clienţii BCR.
Citiţi cu atenţie condiţiile de utilizare a acestui serviciu pentru a plăti mai puţini bani. De pildă, dacă o veţi parca în centrul Capitalei, în zona de acoperire a serviciului, dar şi în nordului Bucureştiului, veţi primi câteva bonusuri. Clienţii mai primesc bonusuri dacă alimentează maşina sau o spală. Şi în alte oraşe din ţară există astfel de servicii de închiriere. De pildă, la Cluj şi la Iaşi.
Reporter: „Cine sunt clienții?”
Sincron Anca Bordeianu, PR Caby: „Sunt din zona de IT, sunt foarte mulţi tineri, tineri proaspăt căsătoriţi , familii care au nevoie să se mişte foarte repede. Au o primă maşină de cele mai multe ori, dar o a doua devine o necesitate."
Şi Caby foloseşte maşini electrice cu o autonomie de 300 de kilometri, iar o oră costă 55 de lei. Tariful scade în funcţie de kilometrii parcurşi de client. Noile servicii de închiriere auto cu ajutorul aplicaţiilor mobile şi-au făcut loc din cauza lipsei de taxiuri şi mijloace decente de transport în comun în marile oraşe, mai ales pe timp de iarnă.
De pildă, UBER, companie care se recomandă drept un serviciu de închiriere a maşinilor cu tot cu şofer, susţine că în perioada în care ninge, maşinile disponibile pe platforma lor online sunt ocupate sută la sută, iar timpul de aşteptare la o comandă se dublează.