Șoferii care exagerează cu claxonul și îi înjură pe agenți, trimiși la psihoterapeut

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 17 Decembrie 2017 17:40
Categorie: Auto

Şoferii agresivi care claxonează fără motiv şi îi insultă pe poliţişti, atunci când sunt opriţi în trafic, ar putea fi obligaţi să urmeze un curs de management al furiei, după ce li se suspendă permisul.

Organizaţiile care militează pentru drepturile omului au făcut această propunere. Voluntarii cred că aşa se vor reduce cazurile de agresiune asupra agenţilor de Poliţie. Pe de altă parte, Ministerul de Interne a propus ca ultrajul să fie pedepsit cu închisoare.

Claxonatul excesiv atunci când nu e cazul, injuriile în trafic sau chiar ieşirile agresive sunt semne că şoferii nu îşi controlează prea bine furia, spun psihologii.

Diana Miron, psihoterapeut: "Autoturismul este un loc în care fiecare dintre noi ne simtitm puternici, suntem fără şefi, e un element de autoritate şi cumva ne ajută să ne pierdem cumpătul pentru că cineva ne deranjează acolo unde în mod inconştient ne simţim şefi."

Unii şoferi se enervează şi când sunt traşi pe dreapta de poliţişti. Discuţiile ajung invariabil la ceartă şi injurii. Ca să fie evitate aceste situaţii, organizaţiile non guvernamentale cer ministerului de interne să modifice legea şi să trimită şoferii agresivi la psihoterapie, pentru managementul furiei.

Nicoleta Popescu, reprezentant Apador: "Considerăm că ar trebui să soluţionăm într-un fel sau să avem o prevedere legală prin care să îl putem obliga pe acest şofer agresiv, jignitor să urmeze anumite cursuri de management a furiei şi să încercăm astfel să rezolvăm o problemă reală fără a trece din sfera contravenţionalului a penalului. "

Mai mult, dacă nu face cursurile, şoferului i se va suspenda permisul între 3 şi 6 luni, timp în care trebuie să demonstreze că s-a tratat.

Pe de altă parte, o sancţiune care enervează şoferii prinşi pe picior greşit, s-ar putea prescrie mai repede. Conducătorii care circulă fără rovinieta şi sunt filmaţi vor scăpa de plată amenzii, dacă nu primesc în maximum 4 luni procesul verbal de constatare. Proiectul de modificare a legii vine în sprijinul miilor de şoferi care ajung să conteste amenzile primite pentru lipsa rovinietei.

Leonard Şerban, avocat: "De cele mai multe ori perioada în care şoferii primeau acasă aceste amenzi erau de un an sau mai mult, majoritatea erau prescrise".

Până acum amendă trebuia trimisă în maximum 6 luni de la data săvârşirii faptei. Proiectul va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor care este şi forul decizional.

Copaci și stâlpi rupți de vânt, trafic îngreunat după ninsorile din weekend. Cât costă lemnele pentru o iarnă
Copaci și stâlpi rupți de vânt, trafic îngreunat după ninsorile din weekend. Cât costă lemnele pentru o iarnă
VIDEO PROTVPLUS.RO
sanctiune trafic
Sancțiunile pentru șoferi s-ar putea modifica. Permisul va fi suspendat mult mai greu
Mai mulţi bani pentru românii care vor să îşi ia maşini "verzi". Planul Guvernului
Prima parcare intermodală e gata, dar stă închisă. Autoritățile ar aștepta alegerile
Anchetă la o companie de leasing, bănuită că dădea înapoi kilometrajul maşinilor
Noul Porsche Cayenne, promovat cu film turnat la noi în țară. Cum au fost convinși să aleagă România
România, cea mai mare scădere din UE la înmatriculările de autoturisme noi
salonul auto bucuresti
Salonul Auto București. Cum arată mașina electrică pe care o puteți lua cu 7.500 euro
Salonul Auto București. Trotinete, biciclete electrice și mașini de 100.000 de euro
Separatoare cu role pe cele mai periculoase drumuri. Vom fi primii din Europa cu sistemul
Salonul auto de la Paris. Mașina zburătoare gândită pentru a fi folosită pe post de taximetru
Mașini parcă venite din viitor la Salonul auto de la Paris
Noi reguli pentru maşinile vândute în Europa în următorii ani. Ce vor trebui să aibă