Un roman voluntar la Crucea Rosie, erou la Bataclan. Gestul curajos pe care l-a facut a salvat viata a zeci de persoane
Parisul, un oras plin de cultura si romantism, era pentru milioane de oameni un alt univers. Unul al iubirii, al vietii si al bucuriei. Ziua de 13 noiembrie a schimbat brutal fata metropolei.
Dorin Cretu, marele pictor roman stabilit la Paris, schiteaza un tablou al capitalei franceze cu strazi goale si oameni speriati, blocati in case. In tot acest haos, ies insa la iveala si fapte marete. Un roman, voluntar la Crucea Rosie, a ajutat zeci de oameni sa iasa din sala Bataclan, locul celui mai sangeros atac de vineri.
Printre cei 1500 de spectatori prezenti la concertul de vineri din sala Bataclan s-a aflat si Florin. Un roman cu suflet mare. Si asta o spun raspicat faptele lui. Eroul din umbra a salvat zeci de oameni sa iasa din Sala Bataclan. A tinut una dintre usile salii deschise pentru ca oamenii - speriati de gloantele ce nu mai conteneau - sa poata sa iasa din locul masacrului. Povestea lui este spusa pe Facebook de o alta romanca stabilita in Paris. El, modest, e multumit sa stie ca a fost de ajutor.
"Dragi prieteni, vreau sa aduc un omagiu din toata inima mea, unui tanar erou, a carui reactie rapida, eficace si mai ales foarte foarte curajoasa, a permis evacuarea a zeci de persoane din Bataclan, un tanar roman, voluntar la Crucea Rosie. El este in stare de soc si nu a vrut sa fie cunoscut. Sunt mandra ca am lucrat cu tine, Florin!"
Taramul libertatii, egalitatii si fraternitatii a devenit vineri seara un taram al fricii. Oamenii care au reusit sa scape de atacurile sangeroase au fugit si s-au ascuns. Iar fuga a devenit un mod de viata. Au fugit si s-au ascuns si duminica seara, speriati de un nou atac, dovedit a fi unul fals. Asta este insa atmosfera acum, iar strazile, insufletite altadata de forfota oamenilor - francezi si turisti - sunt acum pustii.
Dorin Cretu, un nume al carui ecou a trecut de granitele Romaniei, traieste de mai bine de 25 de ani pe malul Senei. De la fereastra inalta a atelierului sau, pus la dispozitie de statul francez, priveste spre un alt Paris.
Dorin Cretu: "M-am dus a doua zi, intr-adevar, strazile erau putin mai goale. Telefoanele au inceput sa sune, sa nu iesim din casa. Romanii s-au telefonat tot timpul intre ei sa nu iasa sa se informeze insa nu iau parte. Ma gandesc ca viata trebuie sa continue oricum, adica cat poti sa stai in casa.”
Aceasta intrebare e acum pe buzele tuturor. Cat pot sa stea in casa? Orasul isi va revendica in timp bucuria de alta data, spune Dorin. Si asta pentru ca parizienii sunt toleranti, dar si puternici.
Dorin Cretu: “A fost si va ramane o scena culturala puternica, a fost orasul luminii si sper sa ramana sper sa ramana Parisul de care ne-am indragostit inca inainte sa venim aici. Adica al modei al culturii al literaturii si sper sa ramana si in scena asta de, nu neaparat conflict ci dezorientare, razboi orb."
In acea noapte teroristii nu au atentat numai la vietile oamenilor, spun francezii. Au tras direct in sufletul orasului.