Franta ar fi primit avertismente acum doua saptamani. Expert israelian: "E un fiasco al serviciilor de informatii franceze"
Autoritatile de la Paris au primit in urma cu doua saptamani avertismente cu privire la intensificarea semnificativa a comunicatiilor intre grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu si posibili activisti din Franta.
Anuntul a fost duminica unul dintre cei mai importanti experti israelieni in sfera serviciilor secrete, relateaza Agerpres, citand EFE. "Comunicatiile aveau ca destinatie mai multe orase din Franta", sustine ziaristul Ronen Bergman, de la cotidianul israelian Yediot Aharonot, care citeaza inalte surse din serviciile de informatii israeliene si occidentale. In lumina acestor informatii, "au fost luate mai ales masuri defensive, precum intarirea pazei in jurul delegatiilor straine la Paris", dar nicio masura in sensul incercarii de a-i intercepta pe autorii atentatelor de vineri seara din Paris, in care si-au pierdut viata 129 de persoane si peste 350 au fost ranite.
Intr-un articol intitulat "Fiasco al serviciilor de informatii", Bergman, autor al mai multor carti despre acest domeniu si care publica uneori si in presa germana si americana, a scris ca "deocamdata este imposibil sa se stie daca avertismentele primite de Franta aveau de-a face in mod special cu acest atac, insa este clar ca a fost vorba de un fiasco fara precedent" al serviciilor de informatii franceze.
Alegeri 2024
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
De la atentatele comise in ianuarie in redactia publicatiei Charlie Hebdo si la un magazin cuser din Paris, Franta "a adoptat masuri neimportante si a evitat sa realizeze o reforma generala" pentru a aborda aceasta problema, cea a jihadistilor locali care se intorc in Franta de pe frontul de lupta din Siria.
Un inalt consilier american din FBI a declarat ziaristului israelian ca, printre sugestiile pe care SUA si Israelul le-au facut Frantei, se numara achizitia de echipament electronic performant pentru supravegherea retelelor sociale si interceptarea mesajelor cu origini si continut diverse. "Dar nu s-a intamplat nimic", scrie Bergman, care atribuie esecul serviciilor de informatii franceze in detectarea autorilor atentatelor de la Paris refuzului acestora de "a face schimb de informatii".
"Francezii s-au dovedit foarte reticenti la tot ce are de-a face cu schimbul de informatii", a explicat Bergman, in conditiile in care de ani buni toti expertii in domeniu considera schimburile de informatii intre agentiile specializate ca fiind de neevitat in lupta impotriva terorismului jihadist. O colaborare de acest tip, scrie Bergman, ar ajuta la elaborarea unor liste de suspecti si ar impiedica trecerea multor jihadisti dintr-o tara in alta sau intrarea in spatiul european. Bergman sustine ca lupta impotriva terorismului transnational de factura islamica presupune investitii enorme in resurse si crearea de mecanisme de informare comune pentru toate statele, "ceea ce presupune o diminuare a ego-ului national".
Pe de alta parte, postul de televiziune Channel Two din Israel a transmis ca serviciile de informatii israeliene ajuta Franta sa ancheteze atentatele de vineri seara din Paris. Israelul nu era la curent cu un posibil atentat in Franta, dar la cateva ore dupa atacuri, a oferit informatii Frantei in legatura cu cativa dintre militantii care au sustinut ca au comis atacul.
Fara sa intre in detalii, Channel Two a transmis ca serviciile de informatii israeliene au vazut "o legatura operationala clara" intre atentatele din capitala Frantei, atentatele sinucigase de joi din Beirut si prabusirea unui avion al unei companii ruse deasupra desertului Sinai din Egipt. Serviciile de spionaj israeliene monitorizeaza situatia din Siria si Irak - unde insurgenti ai Statului Islamic au cucerit teritorii importante - ceea ce ar putea oferi informatii despre organizarea atacurilor din Paris, a transmis postul de radio al armatei israeliene.
Oficialitati israeliene contactate de Reuters nu au comentat informatiile, dar premierul israelian Benjamin Netayahu a declarat sambata reporterilor: "Am dat instructiuni serviciilor secrete si de securitate ale Israelului sa-i asiste pe omologii francezi si pe omologii din alte tari europene cat mai bine cu putinta".