Un roman a descoperit retetele secretele dupa care isi prepareau culorile Van Gogh si Rembrandt

16-07-2012 10:43


Putini sunt cei care inteleg ca in spatele unei mari opere de arta nu sta doar talentul pictorului, ci si cunostintele sale in domeniul chimiei. Dupa ce a studiat nu mai putin de 12 ani in biblioteci din Europa, un clujean a aflat secretele artistilor.

Pentru Tudor Scripor, retetele dupa care au pictat Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh sau Rembrandt nu mai sunt un secret. A comandat ierburi din intreaga lume, a colaborat cu chimisti si cercetatori, si in final, a descoperit formula magica. „Este o vorba - daca nu este pe internet nu exista, ei bine retetele de pictura nu se gasesc pe internet. Carti si multa munca practica. Inclusiv in bibliotecile din Occident unde scolile de arta au mare traditie”, explica Tudor Scripor.

Tudor isi procura ingredientele din toate colturile lumii. Din Brazilia, importa uleiul de mac, iar din India cumpara pigmenti naturali. La fel ca Michelangelo sau Van Gogh, clujeanul lucreaza intr-un atelier modest. De azi inainte vopselele vor putea fi folosite si de amatori, si de profesionisti.

Vopseaua creata de el va ajunge si peste hotare - in prima faza in Italia, la Milano, si in Statele Unite ale Americii, unde este profesor. Retetele vor ramane insa secrete.

VIDEO PROTVPLUS.RO