Starea celor patru medici raniti in accidentul aviatic produs luni in Muntii Apuseni
Starea ranitilor este stationara, iar acestia au fost reevaluati de medici de la toate specialitatile, stabilindu-se ca nu se impun interventii chirurgicale suplimentare au anuntat miercuri dimineata reprezentantii Spitalului Judetean din Cluj.
Managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Petru Susca, a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri dimineata, ca pacientii au fost reevaluati de medici de la toate specialitatile, respectiv Chirurgie generala, Chirurgie vasculara, ORL, Oftalmologie, Chirurgie toracica, Chirurgie buco-maxilo-faciala, Ortopedie, Traumatologie si Neurochirurgie.
El a precizat ca acolo unde a fost cazul au fost reevaluate examinarile imagistice si nu au existat indicatii pentru interventii chirurgicale suplimentare. "Starea pacientilor este stationara. In prezent, pacientii sunt urmariti si monitorizati in continuare in sectia de terapie intensiva", a mai afirmat managerul SJU Cluj.
Raspunzand unor intrebari, el a spus ca si copilotul, care are cele mai grave leziuni, este in stare stabila: "Copilotul este intr-o stare nu la fel de buna ca si ceilalti, dar si el este in continuare in stare stabila". Intrebat daca va fi externat vreunul dintre raniti, managerul SJU Cluj a spus ca la ora 15.00 vor putea fi furnizate mai multe informatii.
Cei patru raniti internati la SJU Cluj sunt medicii Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius (Bihor ), precum si copilotul Razvan Petrescu. Pilotul Adrian Iovan si o studenta si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.
La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta de 23 de ani si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu. Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici, dupa o cautare de aproximativ cinci ore la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontiti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici. In zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, insa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii.
Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata. Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.
Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria raspundere, marti dupa-amiaza, de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Cluj, ajungand in Capitala la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunand ca datorita lui Adrian Iovan sunt cinci oameni in viata, dupa ce aeronava a intrat in ceata, a pierdut inaltime, a pierdut un motor si apoi "ne-am recules".
Sursa: Mediafax
Etichete: cluj, raniti, stare stabila, ardeal, accidente aviatice,
Dată publicare:
22-01-2014 10:17