Situatie revoltatoare in Transilvania, pretuita de strainii care vin sa se bucure de frumusetile ei
Desi casele traditionale de la noi sunt extrem de valoroase, multi dintre sateni, ajung sa le strice, printr-o modernizare prost inteleasa.
Oamenii vopsesc casele in culori tipatoare si le pun geamuri termopan, desi exista o lege care interzice clar acest lucru in cazul cladirilor cu valoare de patrimoniu. Totusi, locuitorii zonei prefera sa plateasca amenzi, doar ca sa-si urateasca locuintele, iar asta se intimpla inclusiv in vestitul Saschiz, iubit de printul Charles.
Saschiz este, de 15 ani, sit rural UNESCO, iar imaginile caselor de aici ajung, dupa fiecare vara, in albume foto, pretutindeni in lume. Sunt 500 de cladiri sasesti, toate cu valoare de patrimoniu. Multe dintre ele au acum geamuri de plastic, ziduri colorate ca la carnaval si porti din fier forjat.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Sasii, plecati, majoritatea dupa '90, au fost inlocuiti cu proprietari pentru care tot ce este vechi, trebuie schimbat. Oamenii sunt convinsi ca asa, casele devin si mai frumoase si cheltuiesc ceva bani ca sa se faleasca, apoi, cu noul aspect.
Stam de vorba cu stapanii unei case din centrul Saschizului. Au luat-o acum zece ani, si au vrut s-o demoleze, insa nu au primit autorizatie. S-au apucat s-o renoveze, in stilul lor. Proprietarul recunoaste ca i s-a spus ca trebuie sa faca fereastra din lemn, dar spune ca nu l-a sprijinit nimeni si a facut „cum a putut”.
Legea spune limpede ca, la o astfel de casa, orice schimbare, chiar si a soclului sau a tiglelor, trebuie autorizata. Si, din practica, e clar ca amenzile de pana la 2.000 de lei nu rezolva nimic.
Salvarea vine, deocamdata, de la straini. In Cund, de exemplu, cateva case au "reinviat" miraculos, datorita unui cuplu din Germania, indragostit de Transilvania. Fiecare casa pastreaza un pic din istoria sasilor, prin mobilier si fotografii vechi, gasite uneori chiar in podurile caselor. Pana acum, nemtii au investit 250 de mii de euro, in sase gospodarii, si primesc aici turisti din toata lumea.
Sursa: Pro TV
Etichete: mures, traditie, Transilvania, unesco, ardeal,
Dată publicare:
12-07-2012 09:23