Seful DSV Cluj, suspectat in dosarul carnii alterate

DIICOT

Seful DSV Cluj, Nicolae Pivariu, este suspectat in dosarul de evaziune fiscala, cu un prejudiciu de peste 15 milioane de euro, si punere in circulatie de carne alterata, acesta fiind audiat de miercuri noapte la DIICOT, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala l-au ridicat miercuri pe Pivariu de la locuinta sa si l-au adus la Bucuresti pentru a-l audia. Alaturi de acesta sunt audiate si alte persoane, in dosarul "mafia carnii".

In aceasta cauza, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au facut, in 12 martie, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, fiind vizate 80 de persoane din doua grupuri infractionale organizate.

Anchetatorii fac cercetarile pentru evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, prejudiciul produs de membrii celor doua grupari fiind estimat la peste 15 milioane de euro.

Peste 70 de persoane au fost audiat in urma perchezitiilor din 12 martie, iar zece dintre acestea au fost retinute de procurori. Toti cei zece inculpati au fost arestati preventiv, in 13 martie, in urma unor decizii ale Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel.

Citește și
Carne de porc
Inspectorii DSV Alba au efectuat anul trecut peste 2.000 de controale
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in acest dosar pe numele a 41 de persoane, intre care un lucrator de la un punctul de trecere a frontierei, un inspector de la OPC Cluj, acuzat de trafic de influenta, si un consilier de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, cercetat pentru favorizare a faptuitorului.

Procurorii l-au audiat si pe seful Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Cluj, Cristian Nicula. Acesta declara ca nu a sprijinit "in nicio forma gruparea" care este cercetata in acest caz.

Potrivit anchetatorilor, unul dintre capii retelei evazioniste, Andrei Sileanu, si-a recunoscut integral faptele pentru care s-a pus in miscare actiunea penala, "descriind amanuntit modul in care impreuna cu ceilalti inculpati au derulat activitatile infractionale".

"Inculpatii Selesiu Sorin, Onica Nicolae-Marius si Linca Cezar nu au recunoscut comiterea faptelor, insa probele administrate in cauza in prezent, respectiv convorbiri telefonice interceptate in mod autorizat, inscrisuri precum declaratiile suspectilor si inculpatilor audiati in cauza rezulta modul in care acestia au desfasurat activitatile infractionale, in cazul inc. Selesiu si Linca, precum si modul in care neexercitarea corespunzatoare a atributiilor de serviciu, acesta a favorizat atingerea scopului infractional pentru care a fost constituit grupul", au aratat procurorii, in actul de sesizare a instantei cu propunerea de arestare preventiva.

Administratorul uneia dintre firmele implicate in dosarul carnii spunea, intr-o discutie la telefon, ca poate sterge pretul afisat pe produse: "Nu esti obligat sa le-arati...pretul pot sa-l sterg, eu pot sa fac cu din-ala, cu corectoru", potrivit interceptarilor din referatul procurorilor DIICOT.

Anchetatorii sustin ca frazele despre stergerea pretului au fost spuse de Bogdan-Radu Curticiu, administratorul firmei SC Michelangelo SRL, dupa ce acesta a aflat de la unul dintre liderii retelei, respectiv de la Sorin Selesiu, ca organele de control fiscal au demarat o actiune ce vizeaza verificarea legaturilor dintre societatile comerciale care ar fi fraudat statul roman cu peste 23 de milioane de lei.

In plus, din discutiile surprinse de anchetatori reiese si implicarea un comisar sef din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Varsand, Nicolae-Marius Onica. Acesta, sustin procurorii, avea rolul de a asigura tranzitul masinilor care transportau carne prin punctul vamal, fara a se inregistra sau aplica sigiliul pe mijlocul de transport.

Selesiu i-a mai spus acesteia ca, la momentul in care marfa va ajunge la Iasi, va fi intocmit si circuitul documentelor care sa ateste achizitiile/livrarile fictive intre mai multe societati comerciale, cu scopul de a se ascunde provenienta intracomunitara a produselor de carne, se mai arata in referatul cu propunerile de arestare din dosar.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achizitionat, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fara sa plateasca TVA, conform prevederilor legale, operatiunile reale fiind evidentiate in actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vanduta catre beneficiarul final, prin adaugarea TVA.

De asemenea, sustin procurorii, exista suspiciunea ca reteaua achizitiona marfa, fara plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie si Germania, direct prin firme "fantoma" ale retelei si apoi o vinde pe piata interna, "la negru", la un pret apropiat de valoarea cu TVA, insa mult sub pretul pietei, "fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate insa fara incalcarea prevederilor legale".

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea, de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din Bulgaria si Ungaria, de unde marsa se intorcea in Romania, prin societati de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile, potrivit DIICOT.

Anchetatorii mai arata ca, in derularea activitatilor ilegale, membrii retelei ar fi folosit mai multe firme detinute in mod direct sau prin interpusi, "asupra carora decideau cand si cum vor fi implicate in cadrul fiecarui circuit financiar ilicit, cantitatile si pretul pe fiecare partida de marfa tranzactionata, intocmeau sau dispuneau intocmirea de documente fictive prin care sa justifice circulatia marfurilor si ordonau platile".

Procurorii sustin ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate, care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse in consum. De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii, pentru a fi preparate si oferite spre consum.

In urma actiunii DIICOT, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a facut mai multe controale la depozitele de carne si la supermarketuri. Inspectorii ANPC au retras de pe piata sute de tone de carne si produse din carne, intre care si marfa expirata din noiembrie 2013.

Cazul legat de "mafia carnii" a fost initiat de SRI la inceputul anului 2013, fiind vorba de o retea de crima organizata transfrontaliera specializata in frauda fiscala de mare amploare, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.
 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Sute de kilograme de carne de manzat au fost confiscate in judetul Cluj
Sute de kilograme de carne de manzat au fost confiscate in judetul Cluj

Politisti din comuna Floresti, judetul Cluj, au confiscat 617 kilograme carcasa de manzat. Produsele alimentare au fost depistate la un barbat de 32 de ani, care a primit si o amenda de 5.000 de lei.

Inspectorii DSV Alba au efectuat anul trecut peste 2.000 de controale
Inspectorii DSV Alba au efectuat anul trecut peste 2.000 de controale

Peste 26 de tone de carne confiscate, 2.300 de actiuni de control desfasurate si amenzi in valoare de aproape 90.000 de lei. Acesta este bilantul actiunilor desfasurate de inspectorii DSV Alba in domeniul igieniei alimentare in 2012.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.