Sarcofag din secolul al III- lea descoperit de arheologii din Alba


Ultimul update: Duminica 08 Septembrie 2013 00:32
Data publicarii: Joi 05 Septembrie 2013 14:04
Categorie: Ardeal

La sase luni de cand arheologii au descoperit ruinele unui oras roman langa Alba Iulia, iata ca acum au gasit si un sarcofag cu un schelet uman inauntru care dateaza, cred ei, din secolul al treilea.

Sarcofagul a fost scos cu un excavator si specialistii l-au deschis in curtea Muzeului National al Unirii. Sarcofagul care contine scheletul unui barbat a fost descoperit in urma cu doua zile, intr-un loc unde nu se mai astepta nimeni sa gaseasca ceva semnificativ. Ruinele orasului roman au fost scoase la lumina in urma cu sase luni, in timp ce se faceau niste lucrari pentru o statie de epurare a apei. Proiectul a fost sistat, iar locul s-a transformat intr-un vast santier arheologic.

In situl arheologic de la Partos, la marginea orasului Alba Iulia, au fost gasite cuptoare, unelte, un cercel, o margica si un ac din aur. Specialistii sunt de parere ca in zona au locuit familii romane foarte bogate. Arheologii s-au apucat deja sa cerceteze amanuntit scheletul si interiorul sarcofagului, in speranta ca vor afla cat mai multe informatii despre civilizatia romana din secolul al III- lea si istoria astor tinuturi.
 

49 de kosoni din tezaurul dacic, recuperati de procurorii Curtii de Apel din Alba Iulia
Sabiile care au apartinut Armatei Regale a Romaniei, cautate de arheologi
VIDEO PROTVPLUS.RO