Sabiile care au apartinut Armatei Regale a Romaniei, cautate de arheologi
O operatiune de amploare se desfasoara la aceasta ora in curtea Penitenciarului de Maxima Siguranta din Aiud, unde arheologii incearca sa scoata la lumina 110 sabii care au apartinut Armatei Regale a Romaniei.
Armele au fost ingropate acolo in 1957 si 1960 de patru detinuti politici si au mai fost cautate, insa fara succes, in octombrie anul trecut.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Armele, confiscate de comunisti, fusesera aduse la fabrica de fier forjat din incinta penitenciarului Aiud, pentru a fi topite. Patru detinuti politici si-au dat seama insa de valoarea lor de patrimoniu, le-au selectat pe cele cu insemnele regale si le-au introdus in patru tuburi mari de aluminiu, pe care le-au ingropat in incinta fabricii, ca sa le pastreze pentru generatiile viitoare. Unul dintre detinuti a facut si o harta pe o bucata de panza cu locul in care se afla tezaurul, insa a ars-o la eliberare, ca sa nu fie gasita de comunisti. Ulterior, a refacut schita din memorie si i-a lasat-o mostenire fiului sau.
In 1993, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a incercat sa dezgroape sabiile, insa nu le-a gasit. Actiunea a fost reluata in octombrie anul trecut, insa, cum sabiile nu au fost gasite, arheologii au hotarat sa mute santierul, pe baza unor noi indicii.
Arheologii spun ca nu vor renunta pana cand nu vor scoate la lumina comorile, pentru a putea fi evaluate si expuse intr-un muzeu.
Sursa: Pro TV
Etichete: arheologi, patrimoniu, săbii, aiud, ardeal,
Dată publicare:
24-05-2013 14:12