Pozitia Universitatii Babes-Bolyai cu privire la tensiunile majore din societatea romaneasca

Ultimul update: Duminica 05 Februarie 2017 00:02
Data publicarii: Joi 02 Februarie 2017 14:06
Categorie: Ardeal
UBB

Conducerea Universitatii Babes-Bolyai lanseaza un apel la initierea unui dialog real si eficient intre institutiile statului pentru a elimina tensiunile majore care framanta societatea romaneasca.

Fara a fi implicata politic, conducerea Universitatii are o mare datorie morala fata de comunitate si societate in general si fata de generatia tanara, in mod special si le lanseaza acestora un indemn puternic de a veghea in continuare la respectarea democratiei, in acord cu civismul modern.

Spiritul universitar este cel care trebuie sa guverneze toate actiunile noastre, iar acest spirit ne obliga la pastrarea si promovarea valorilor fundamentale ale societatii si ale statului de drept.

Regulile democratice sunt garantul acestor valori, iar ele trebuie sa fie respectate, asa cum se intampla in toate tarile civilizate. Nerespectarea regulilor, in special in cazul unei democratii tinere, cum este cea a Romaniei, amplifica pericolul scindarii societatii si al aparitiei unor tensiuni sociale insurmontabile, intr-un moment in care ochii Europei sunt atintiti asupra noastra, iar situatia politica internationala este una extrem de complicata.

In acest context, Universitatea Babes-Bolyai isi exprima insa direct ingrijorarea fata de discrepantele dintre programul de guvernare angajat si politicile implementate sau anuntate de Guvern in domeniul academic.

Astfel, subfinantarea mediului academic (educatie si cercetare) – aspect semnalat recent si de catre Asociatia Ad-Astra a Cercetatorilor din Romania si de catre Consiliul Tineretului din Romania – arata ca, in ciuda angajamentelor publice, educatia si cercetarea nu reprezinta, pentru guvernanti, prioritati nationale. Mai mult, separarea Ministerului Cercetarii si Inovarii de invatamantul superior si intentia de reorganizare a consiliilor consultative de la nivel ministerial (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, Consiliul National de Etica etc.) sunt demersuri care ne ingrijoreaza, in conditiile in care acestea ne separa de aria europeana a educatiei si cercetarii.

Intrucat la demonstratiile de strada din ultimele zile participa un numar mare de tineri, foarte multi dintre ei studenti, studentii nostri, atragem atentia tuturor celor responsabili ca vocea acestor tineri trebuie ascultata, fiind necesar un dialog real si de bun simt cu aceasta parte a societatii.

Intr-un astfel de moment, Romania are nevoie, mai mult decat oricand, de coeziune sociala, iar conducerea Universitatii Babes-Bolyai indeamna la construirea unui dialog real intre institutiile statului, a caror menire este aceea de a crea si de a pastra armonia in societate si de a asigura atasamentul nostru ferm la valorile Uniunii Europene.


 

UBB Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
La Cluj-Napoca incepe azi cel mai mare Street FOOD Festival din Romania
Tot ce trebuie sa stii pentru a te distra la maxim la Electric Castle
Programari exclusiv online pentru inmatricularea provizorie a vehiculelor. Ghiseu distinct numere rosii
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
Incepe un weekend plin de muzica buna si relaxare la Cluj. Jazz in the Park propune zeci de concerte in parc
S-a deschis Podul Traian din Cluj-Napoca dupa aproape un an de zile
Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei
Jazz in the Park, ziua 2: Dhafer Youssef la Opera Maghiara, concursul international de, concerte in strada si la Pata Rat
UBB scoate la concurs aproape 2.000 de locuri in extensiile universitare