Pozitia Universitatii Babes-Bolyai cu privire la tensiunile majore din societatea romaneasca
Conducerea Universitatii Babes-Bolyai lanseaza un apel la initierea unui dialog real si eficient intre institutiile statului pentru a elimina tensiunile majore care framanta societatea romaneasca.
Fara a fi implicata politic, conducerea Universitatii are o mare datorie morala fata de comunitate si societate in general si fata de generatia tanara, in mod special si le lanseaza acestora un indemn puternic de a veghea in continuare la respectarea democratiei, in acord cu civismul modern.
Spiritul universitar este cel care trebuie sa guverneze toate actiunile noastre, iar acest spirit ne obliga la pastrarea si promovarea valorilor fundamentale ale societatii si ale statului de drept.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Regulile democratice sunt garantul acestor valori, iar ele trebuie sa fie respectate, asa cum se intampla in toate tarile civilizate. Nerespectarea regulilor, in special in cazul unei democratii tinere, cum este cea a Romaniei, amplifica pericolul scindarii societatii si al aparitiei unor tensiuni sociale insurmontabile, intr-un moment in care ochii Europei sunt atintiti asupra noastra, iar situatia politica internationala este una extrem de complicata.
In acest context, Universitatea Babes-Bolyai isi exprima insa direct ingrijorarea fata de discrepantele dintre programul de guvernare angajat si politicile implementate sau anuntate de Guvern in domeniul academic.
Astfel, subfinantarea mediului academic (educatie si cercetare) – aspect semnalat recent si de catre Asociatia Ad-Astra a Cercetatorilor din Romania si de catre Consiliul Tineretului din Romania – arata ca, in ciuda angajamentelor publice, educatia si cercetarea nu reprezinta, pentru guvernanti, prioritati nationale. Mai mult, separarea Ministerului Cercetarii si Inovarii de invatamantul superior si intentia de reorganizare a consiliilor consultative de la nivel ministerial (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, Consiliul National de Etica etc.) sunt demersuri care ne ingrijoreaza, in conditiile in care acestea ne separa de aria europeana a educatiei si cercetarii.
Intrucat la demonstratiile de strada din ultimele zile participa un numar mare de tineri, foarte multi dintre ei studenti, studentii nostri, atragem atentia tuturor celor responsabili ca vocea acestor tineri trebuie ascultata, fiind necesar un dialog real si de bun simt cu aceasta parte a societatii.
Intr-un astfel de moment, Romania are nevoie, mai mult decat oricand, de coeziune sociala, iar conducerea Universitatii Babes-Bolyai indeamna la construirea unui dialog real intre institutiile statului, a caror menire este aceea de a crea si de a pastra armonia in societate si de a asigura atasamentul nostru ferm la valorile Uniunii Europene.