Patrupedele din Romania au o sansa in plus la viata

27-02-2012 12:16

Pana acum, in cazul unei maladii grave, animalele de companie erau condamnate la moarte pentru ca nu se puteau face transfuzii de sange. De curand, medicii veterinari din Cluj fac astfel de proceduri vitale pentru bietele animale bolnave.

In Cluj-Napoca a fost intocmit un registru cu potentialii donatori aflati in evidenta medicilor veterinari, un pas urias in rezolvarea problemelor de acest fel. Oz este un catel de un an si jumatate, care in ultima perioada nu mai avea chef de viata si nici pofta de mancare, asa ca stapanul sau l-a dus la medic. In urma controlului, a iesit la iveala ca Oz sufera de babesioza, o boala infectioasa transmisa de capuse, care netratata la timp duce la anemie severa sau chiar la moarte. "Se pot depista anumite afectiuni pe care nu le putem vedea doar din examenul clinic si ne ajuta foarte mult la prevenirea sau la tratarea unor afectiuni din fasa sau la inceputul acestora", explica Sergiu Iancu, medic veterinar.

Cazuri similare au aparut tot mai des in ultima vreme si singura salvare pentru patrupede este o transfuzie de sange. Pretul unei interventii ajunge la cel mult 400 de lei. In strainatate, costurile sunt de patru ori mai mari.


VIDEO PROTVPLUS.RO