O eleva a Colegiului National “Emil Racovita” din Cluj a castigat locul I la Concursul European de Traduceri

04-02-2016 13:37

O eleva a Colegiului National “Emil Racovita” din Cluj a castigat locul I la Concursul European de Traduceri

Comisia Europeana a anuntat miercuri, 3 februarie, numele celor 28 de castigatori ai concursului anual de traducere „Juvenes Translatores”. Castigatoarea din Romania este Roxana Maria Chiorean, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Emil Racovita”.

La concursul organizat in luna noiembrie a anului trecut au participat peste 3.000 de adolescenti din 736 de scoli de pe intregul continent, dintre care 31 de licee din Romania.

In total, 28 de elevi de liceu, cate unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi premiati la Bruxelles in data de 14 aprilie 2016, ceremonia desfasurandu-se in prezenta doamnei Kristalina Georgieva, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Tema traducerilor a fost cooperarea pentru dezvoltare si elevii au putut alege oricare dintre cele 552 de combinatii posibile intre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Castigatoarea din Romania a tradus din engleza in romana, deoarece aceste limbi i se par „tare frumoase si incredibil de bogate in sonoritati, expresii, valente si posibilitati de exprimare. Atat de frumoase incat ma fac sa ma intreb cate as putea descoperi daca as mai invata vreo cinci sau sase”, a marturisit Maria.

Limba romana a fost utilizata si in afara granitelor Romaniei, elevul castigator din Franta, Florian Pesce, traducand din romana in franceza.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO