Laptele de bivolita ar putea deveni doar o amintire la noi in tara
Crescatorii de bivoli din Bistrita-Nasaud spun ca ies in pierdere si de mult nu mai reusesc sa scoata macar banii investiti. Asa ca se vad nevoiti sa renunte la aceste animale.
Daca acum 23 de ani, in Romania erau 228.000 bivoli, in 2012 mai sunt doar 27.000. Cresterea bivolilor era o ocupatie de baza in comunele din Bistrita-Nasaud. Insa interesul pentru aceste animale a scazut dramatic in ultimii ani. "Nu se plateste carnea, e putin platita fata de vaca alba si traditia s-a dus pe vaca alba nu pe bivolita pentru ca vitei cresc mai bine, laptele a fost platit foarte slab. Acum 4 ani au fost 150 de bivolite si acum de abia sunt 50 in sat la noi", explica Alexandru Bolbos.
Doamna Nastasia are patru cornute. Creste bivoli de cand se stie, dar acum, spune ea, simte ca munceste in zadar. „O sa dispara toate chiar asa, o sa le duceti dorul”, avertizeaza femeia. In Romania nu exista programe pentru sustinerea crescatorilor de bivoli si mii de exemplare au ajuns in ultima vreme in tari in care aceasta specie este apreciata.
"Nu a fost o forma de sprijin pentru lapte si pe cap de animal cum se dadea la taurine. Sa stiti ca avem bivoli de calitate. S-au facut exporturi in Anglia, Germania peste tot", spune Liviu Deac, coordonator OARZ Bistrita-Nasaud.
In urma cu 15 de ani, in Bistrita-Nasaud erau peste 8.000 de bivoli. Azi, au mai ramas aproximativ 700.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, bani, bistrita, exporturi, subvenții, ardeal, bivoli,
Dată publicare:
16-09-2012 13:27