In fiecare sfarsit de saptamana sute de romani ofera dragoste parinteasca, dar cu jumatate de norma
Casele lor s-au umplut de rasetele copiiilor orfani care au fost abandonati in centrele de plasament. Discutam deja despre un fenomen, spun asistentii sociali, care avertizeaza ca, astfel de gesturi de mare omenie pot da nastere unor deceptii.
Doamna Aurelia a intalnit-o pe aceasta copila in luna ianuarie cand a fost dusa la orfelinat impreuna cu cei 4 frati. In momentul in care cea mica s-a imbolnavit a luat-o acasa si de atunci periodic vine in mijlocul familiei. Copila a invatat sa vorbeasca ajutata de un logoped, iar domna Aurelia i-a transformat camera fetei ei plecata in strainatate in loc de joaca. In plus, copila o insoteste peste tot si cateodata la locul ei de munca.
La Satu Mare il intalnim pe acest adolescent, care la 15 ani este unul dintre elevii emineti ai unui liceu din oras. A fost plimbat de-a lungul copilariei dintr-un orfelinat in altul. Mama lui si-a adus aminte de el abia la 12 ani cand l-a luat acasa. Baiatul insa a fugit pentru ca il scotea la cersit. S-a lipit de o educatoare careia ii spunea Nana, iar de atunci sunt de nedespartit. O prietenie care s-a transformat in timp intr-o relatie mama-fiu. Chiar daca doamna Livia are si un baiat al ei.
Psihologii spun ca gesturile facute de oamenii de buna credinta sunt extraordinare dar, acesti oameni cu suflet mare care de fapt sunt parinti de weekend si de vacanta ar trebui sa ii adopte. Multi dintre ei, insa, nu sunt declarati adoptabili, pentru ca parintii naturali desi i-au uitat in centre, nu -si dau acordul pentru adoptie. Acum in centrele de plasament din toata tara sunt 40 de mii de copii.