Gata cu agresivitatea in trafic. Cursurile de conducere defensiva prind teren
In Romania, opt persoane isi pierd zilnic viata in accidentele rutiere. Alte cateva zeci de persoane sunt ranite si totul din cauza neatentiei, a vitezei si a agresivitatii in trafic.
Constienti de cat de pretioasa este viata lor si a celor din jur, tot mai multi soferi de la noi urmeaza cursuri de conducere defensiva. Ciprian lucreaza la o companie multinationala si de cateva luni a fost obligat sa urmeze un curs de conducere defensiva. Tanarul era sigur ca este un maestru in spatele volanului, dar dupa curs si-a dat seama ca lucrurile nu stau chiar asa.
„Cursul ne-a creat o perspectiva diferita in primul rand asupra drumului. Cand ies in afara tarii si facem test driveruri conducem mult, 3.000 – 4.000 pe saptamana”, povesteste Ciprian Stan.
La fel, Ioana care lucreaza la o companie de asigurari, a invatat ce trebuie sa faca atunci cand conditiile de drum sunt vitrege si masina derapeaza.
„Sunt mult mai atenta, am invatat regula de doua secunde, regula pe care nu am stiut-o si am permis de destul de multi ani”, spune Ioana Ichim, una dintre cursante.
Cursurile de conducere defensiva sunt de doua timpuri: de opt ore sau doua zile, iar in cele mai multe cazuri costurile sunt suportate de angajator.
„Aproape 90% dintre cursanti vin cu ideea ca eu nu am nevoie de cursul asta, mie nu poate sa mi se intample nimic, eu stiu totul. Nu e chiar asa, in timpul cursului si mai ales dupa practica spun asta nu stiam, la asta nu m-am gandit”, explica Danny Ungur, pilot.
Conducerea defensiva inseamna mai mult decat stapanirea regulilor de circulatie si are ca scop reducerea riscurilor la care se expun participantii la trafic, mai ales ca statisticile sunt sumbre – in fiecare zi se inregistreaza opt decese in accidente rutiere.
Cursul contine atat partea teoretica, cat si exercitii practice care constau in simularea si controlul derapajelor, franare de urgenta si testul elanului care inseamna franarea cu evitarea unui obstacol.