Dirijorul Lawrence Foster, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica Gheorghe Dima


Ultimul update: Vineri 06 Septembrie 2013 07:07
Data publicarii: Marti 03 Septembrie 2013 17:09
Categorie: Ardeal

Clujul a avut azi parte de un oaspete de seama, cunoscutul dirijor Lawrence Foster a primit azi titlul de Doctor Honoris Causa. Dirijorul american isi poarta cu mandrie originile romane si a promovat cu succes lucrarile mai multor compozitori romani.

Printre cele mai notabile se numara inregistrarea EMI a operei Oedip de George Enescu, pentru care a primit marele premiu al Academiei Charles Cross. Marele maestru va ajunge la Bucuresti pe data de 8 septembrie, unde va participa la festivalul George Enescu.

Lawrence Foster, in varsta de 72 de ani, a fost pentru prima data in Romania in anul 1969, iar la Cluj se afla acum pentru a doua oara la Cluj. De-a lungul carierei s-a aflat la pupitrul celor mai mari orchestre din lume, printre care Filarmonica din Los Angeles, Houston Symphony sau Orchestra Nationala din Monte Carlo.

„Domnul Foster este promovatorul muzicii romanesti in toata lumea, este un mare maestru al baghetei cu o experienta fantastica, este un bun prieten al romanilor prin faptul ca are origini romanesti, dar si prin faptul ca este o persoana de exceptie a culturii universale”, spune Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzica „Gh. Dima”.

Dirijorul a fost prezent astazi la ceremonia de decernare a titlul de doctor Honoris Causa alaturi de sotia si fiica lui. La sfarsitul ceremoniei a fost aplaudat minute in sir, iar cei din sala i-au cantat in semn de respect.

„Romania inseamna mult pentru mine pe plan personal, profesional si emotional. Sunt foarte entuziasmat de acest concert si sunt recunoscator ca festivalul m-a chemat atat de des, este o onoare si o placere pentru mine”, a mentionat Lawrence Foster.

De la Cluj, Lawrence Foster va pleca la Bucuresti, unde in data de 8 septembrie va participa la festivalul George Enescu care se desfasoara intre 1 si 28 septembrie. El va dirija Orchestra Romana de Tineret, una dintre cele mai apreciate orchestre formata din tineri muzicieni.

Foster este in prezent director la Opera din Marsillia, iar in 1998 a fost director artistic al festivalului George Enescu.
 

Cardinalul Angelo Scola primeste astazi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB Cluj
Orchestra si Corul Filarmonicii Transilvania, invitati de onoare la concertul Deep Purple
VIDEO PROTVPLUS.RO