Ceasul lui Brukenthal a prins viata

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 07 Mai 2012 23:01
Data publicarii: Vineri 13 Aprilie 2012 09:57
Categorie: Ardeal

Ceasul baronului Samuel von Brukenthal a prins viata dupa 200 de ani. Nu este o poveste stranie! Orologiul de buzunar al fostului guveranator de Transilvania a fost restaurat de cativa muzeografi pasionati.

Timp de 200 de ani, ceasul a fost conservat pentru ca mecanismul era defect si sticla care acoperea cadranul era sparta. Ceasul a fost fabricat in Geneva intre anii 1790-1800 si cantareste 112 grame. Carcasa este facuta din aur de 18 karate si este prevazut si cu muzicuta mecanica, asemanatoare cu pianinele mecanice.

„Multa lume vorbeste despre faptul ca in vechile monumente istorice, stapanii circula sub forme mai mult sau mai putin diafane, fantomartice. Iata ca a reinviat ceasul, stie sa-si faca treaba, este functional ca si vremea in care baronul il folosea”, explica prof. univ. dr. Sabin Luca, director Muzeul Brukenthal.
Pentru restaurarea ceasului au muncit doi muzeografi si decanul de varsta al cesorincarilor germani din Sibiu, care a vrut sa ramana anonim. Muzeogarfii l-au numit ceasormnicarul „Herman”. „Nu functiona nici mersul lui, nici muzicuta si domnul „Herman” a desfacut acest ceas si roata balansorului era stramba, a indreptata-o, a curatat mecansimul cu ulei elvetian de la mama lui de acasa”, povesteste dr. Dorin Barbu, expert restaurare.

Din cauza deteriorarii, ceasul nu a fost niciodata expus publicului pana acum. Din luna aprilie,va putea fi admirat in cadrul primei expozitii internationale a Muzeului Brukenthal la Luxembourg, dupa care va reveni in luna octombie la Sibiu. Ceasul impreuna cu alte 94 de obiecte care au apartinut baronulul vor fi prezente 6 luni intr-o expozitie din Luxembourg. Apoi se vor intoarce in Sibiu pentru a fi admirate si de romani. Intreaga colectie de 95 de piese care vor fi in expozitie sunt asigurate la valoarea de 112 milioane de euro.

Samuel von Brukenthal a fost guvenator al Transilvaniei intre anii 1777 si 1787. Atat in perioada petrecuta la Viena, ca si cancelar provincial, cat si in cea in care a ocupat functia de guvenator, baronul a contribuit la reformarea sistemului fiscal din Transilvania si a Codului Penal. A construit palatul care ii poarta numele in stilul barocului tarziu, dupa modelul vienez. Acest palat devine muzeu public, salile acestuia adapostind coletii si galerii de arta care au fost stranse de baron in timpul vietii.

Iepurasul romanesc a saracit
Iepurasul romanesc a saracit
VIDEO PROTVPLUS.RO
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
La Cluj-Napoca incepe azi cel mai mare Street FOOD Festival din Romania
Tot ce trebuie sa stii pentru a te distra la maxim la Electric Castle
Programari exclusiv online pentru inmatricularea provizorie a vehiculelor. Ghiseu distinct numere rosii
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
Incepe un weekend plin de muzica buna si relaxare la Cluj. Jazz in the Park propune zeci de concerte in parc
S-a deschis Podul Traian din Cluj-Napoca dupa aproape un an de zile
Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei
Jazz in the Park, ziua 2: Dhafer Youssef la Opera Maghiara, concursul international de, concerte in strada si la Pata Rat
UBB scoate la concurs aproape 2.000 de locuri in extensiile universitare